Er is in 2024 een Welzijnsbevraging uitgevoerd wegens de verplichting van de werkgever om de psychosociale risico’s binnen de organisatie in kaart te brengen. De vragen gingen over arbeidssituatie (de 5 A’s: arbeidsinhoud, -omstandigheden,- relaties, -organisatie en -voorwaarden) enerzijds en over grensoverschrijdend gedrag anderzijds. Tenslotte volgen er een 10-tal adviezen / verbetersuggesties uit.
De voorgaande welzijnsbevraging dateert uit 2019 en daarin werd onder meer gevraagd om een welzijnsbevraging om de 2 à 3 jaar te herhalen. Dit om de evolutie van de risico’s nauwgezet op te volgen, maar er zit nu toch 5 jaar tussen de 2 welzijnsbevragingen.
In het bestuursakkoord wordt gesteld dat de medewerkers het kloppende hart vormen van de organisatie en jullie zullen zich na de reorganisatie in de vorige legislatuur nu richten op het creëren van een werkomgeving waar iedereen optimaal tot zijn recht komt. Jullie vermelden personeelsevaluaties, ontwikkelingstrajecten, werkdruk verlichten en werkomstandigheden verbeteren tot doel.
Na het lezen van 2 welzijnsbevragingen van 2019 en 2024 is de conclusie dat er dringend maatregelen nodig zijn om het welzijn van de overgebleven medewerkers te verbeteren. Vandaar ook volgende vragen:
Vragen
1. Wat is er concreet gebeurd na de eerste welzijnsbevraging in 2019 met toch al zorgwekkende signalen over werkdruk en grensoverschrijdend gedrag?
2. Is er een reden waarom het 5 jaar heeft geduurd vooraleer opnieuw een welzijnsbevraging te doen na 2019?
3. Indien er concrete acties zijn ingepland? Werden deze samen met de clusters opgestart en geëvalueerd/ teruggekoppeld met de medewerkers? Zijn er ook zichtbare resultaten van deze acties?
4. In de Welzijnsbevraging in 2019 werd er nog gepeild naar 'de algemene tevredenheid over de samenwerking met het politiek bestuur', maar deze vraag komt niet terug in 2024. Een bewuste keuze?
5. Zowel in 2019 als nu in 2024 zijn er tientallen meldingen van grensoverschrijdend gedrag, maar wat opvalt is dat er geen enkele officiële melding is gebeurd. Mijn vraag is worden deze feiten verder onderzocht? Is er een reden waarom er geen officiele meldingen gebeuren? Is er een vertrouwenspersoon? Komt er hiervoor een aparte opvolging of actieplan?
6. Een andere opvallende vaststelling is de opmerkelijke daling van het aantal respondenten, 153 in 2019, nog 72 (63% responsgraad) in 2024. Is er daar volgens u een verklaring voor? Gaat u initiatief nemen om alle medewerkers te betrekken én bewijzen dat het wel nut heeft om de volgende welzijnsbevraging in te vullen?