Terug
Gepubliceerd op 02/04/2025

2025_GR_00033 - internationale solidariteit - Herbevestiging titel Faire Gemeente en engagement nieuw bestuur - aktename

gemeenteraad
ma 24/02/2025 - 20:00 Raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Adrian De Weerdt, voorzitter gemeenteraad; Koen Michiels, eerste schepen; Andries Tjalma, tweede schepen; Lawrence Vancraeyenest, derde schepen; Albert Follens, vierde schepen; Yves Coquilhat, vijfde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Philippe Muyters, raadslid; Stefan De Winter, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Els Pauwels-Croegaert, raadslid; Hayat Bentouhami, raadslid; Johan Nagels, raadslid; Fran Lauriks, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Jimi Claeys, raadslid; Greet Marivoet, raadslid; Hugo Van Bueren, raadslid; Tom De Vries, algemeen directeur

Verontschuldigd

Koen Metsu, burgemeester; Vera Hans, raadslid; Didier Neyrinck, raadslid

Secretaris

Tom De Vries, algemeen directeur

Voorzitter

Adrian De Weerdt, voorzitter gemeenteraad
2025_GR_00033 - internationale solidariteit - Herbevestiging titel Faire Gemeente en engagement nieuw bestuur - aktename 2025_GR_00033 - internationale solidariteit - Herbevestiging titel Faire Gemeente en engagement nieuw bestuur - aktename

Motivering

Aanleiding en context

FairTradeGemeente (FTG) is een samenwerkingsverband van Oxfam Wereldwinkels, 11.11.11, Fairtrade Belgium, rikolto vredeseilanden en het Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD). Aangevuld met de steun van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). FTG reikte de titel van FairTradeGemeente uit aan Edegem in 2009 omdat de gemeente zich engageerde voor eerlijke handel. Tot op heden is dat nog steeds het geval (zie FOM infra). Gemeenten die titel niet meer dragen, hebben daar zelf voor gekozen. FTG neemt geen titels af. 

De wereld is voortdurend in verandering en het samenwerkingsverband wil daarom de focus verruimen. Het gaat niet enkel meer om eerlijke handel, maar ook om lokale, duurzame handel. Het Lokaal Ecologisch en Fairtrade-principe (LEF) wil jongeren stimuleren om lokaal actief te zijn en zich in te zetten voor Ecologie, klimaat, Fairtrade en sociale rechtvaardigheid. Fairtrade blijft belangrijk, maar er komt een criterium bij. België is daarin uniek. Andere landen hebben die stap nog niet gezet. Simpel gesteld: wat van ver komt, kopen we fair, wat van dichtbij komt, kopen we rechtstreeks bij de producent.


Dat alles past in het globale kader van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDGs). Een bestuur dat zich als Faire Gemeente engageert tikt meteen 12 van de 17 SDGs aan. Toch is het volgens de organisaties achter Faire Gemeenten belangrijk om een aparte naam te hebben en die te promoten. Fairtrade en de lokale, duurzame handel zijn te belangrijk om te laten ondersneeuwen in het kader van de SDGs.

Argumentatie

FOM-RAPPORT
Bij de laatste FAIR-O-METER (2023) behaalde Edegem een B, de nieuwe FAIR-O-METER is nog niet ingevuld.Dit zal in de loop van dit voorjaar gebeuren. De Raadscommissie acht het aangewezen dit punt in de Gemeenteraad te behandelen, en dat de resultaten van de ingevulde FAIR-O_METER later bezorgd worden.De FAIR-O-METER is geen verplicht onderdeel van dit punt.

Waar Edegem ook scoort, de organisatie Faire Gemeenten is dankbaar voor het engagement dat het nieuwe bestuur bekrachtigt via de resolutie in bijlage.

Juridische grond

Raadsbesluit van 22 april 2009
Aktename titel FairTradeGemeente.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad neemt kennis van de herbevestiging van de titel Edegem Faire Gemeente.. 

Artikel 2

De raad neemt kennis van de hernieuwing van haar engagement als Faire Gemeente via de resolutie. 

Artikel 3

De raad neemt kennis van de betaling van het jaarlijkse lidgeld van 250 euro excl  BTW