In het bestuursakkoord stelt het gemeentebestuur dat het de afhandeling van conformiteitsattesten zal versnellen om verkrotting tegen te gaan. Dit is een positieve maatregel, maar de keerzijde is dat dit mogelijk ook zal leiden tot uithuiszettingen van individuen of gezinnen die moeilijk hun weg vinden op de reguliere huurmarkt.
Vanuit de sociale dienst ontvangen we signalen dat dit probleem zich nu al stelt en dat er helaas een tekort is aan menswaardige crisisopvang in Edegem. In 2023 was er een projectoproep voor noodwoningen, waarbij via een subsidie tot 50% van de kosten kon worden verkregen voor het verwerven van noodwoningen. Toch heeft het gemeentebestuur ervoor gekozen om hier niet op in te gaan.Vragen
Gezien het feit dat dergelijke situaties zich nu al voordoen, stellen wij ons de volgende vragen:Wat is de huidige situatie? Hoeveel noodwoningen zijn er beschikbaar en hoe verhoudt dit zich tot de huidige noden in Edegem?
Hoeveel gezinnen of individuen hebben in de voorbije jaren beroep moeten doen op een noodwoning?
Hoe vaak kon (de voorbije legislatuur) een hulpvraag niet worden beantwoord doordat alle beschikbare noodwoningen bezet waren?
Welke preventieve maatregelen neemt of plant de gemeente om uithuiszettingen te voorkomen?
Op welke manier zal de gemeente getroffen huurders ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuwe woning?
Heeft het gemeentebestuur de ambitie of concrete plannen om tegemoet te komen aan de dringende nood aan crisisopvang voor kwetsbare individuen en gezinnen om deze ook een tijdelijk thuis in Edegem te kunnen bieden? Indien er in de toekomst opnieuw een projectoproep voor noodwoningen komt, overweegt de gemeente dan om hier alsnog op in te gaan?