Terug
Gepubliceerd op 27/03/2024

2024_GR_00022 - intergemeentelijke samenwerking - plan Samenleven - samenwerkingsovereenkomsten - agentschap integratie&inburgering - goedkeuring

gemeenteraad
ma 26/02/2024 - 20:00 vormingslokaal van WoonZorgCentrum Immaculata ( Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem)
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Lawrence Vancraeyenest, derde schepen; Albert Follens, vierde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Cedric Guisson, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Adrian De Weerdt, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Vera Hans, raadslid; Axel Guldentops, raadslid; Els Pauwels-Croegaert, raadslid; Thomas Van Gorp; Filip Schramme, adjunct algemeen directeur

Verontschuldigd

Sofie De Leeuw, raadslid; Gitte Gijs, raadslid

Secretaris

Filip Schramme, adjunct algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00022 - intergemeentelijke samenwerking - plan Samenleven - samenwerkingsovereenkomsten - agentschap integratie&inburgering - goedkeuring

Aanwezig

Philippe Muyters, Koen Metsu, Koen Michiels, Lawrence Vancraeyenest, Albert Follens, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Bart Breugelmans, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Cynthia Govers, Goedele Van der Spiegel, René Janssens, Rudi Dias, Ellen Stevens, Joost Goris, Cedric Guisson, Goedele Vandewalle, Julien Delarbre, Adrian De Weerdt, Sabine Peeters, Vera Hans, Axel Guldentops, Els Pauwels-Croegaert, Thomas Van Gorp, Filip Schramme
Stemmen voor 25
Goedele Van der Spiegel, Jeroen Van Laer, Koen Metsu, Koen Michiels, Rudi Dias, Albert Follens, Ellen Stevens, Joost Goris, Cedric Guisson, Adrian De Weerdt, Axel Guldentops, Lawrence Vancraeyenest, Julien Delarbre, Goedele Vandewalle, René Janssens, Bart Breugelmans, Sien Pillot, Cynthia Govers, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Sabine Peeters, Vera Hans, Els Pauwels-Croegaert, Thomas Van Gorp, Philippe Muyters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00022 - intergemeentelijke samenwerking - plan Samenleven - samenwerkingsovereenkomsten - agentschap integratie&inburgering - goedkeuring 2024_GR_00022 - intergemeentelijke samenwerking - plan Samenleven - samenwerkingsovereenkomsten - agentschap integratie&inburgering - goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0009

Aanleiding en context

Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Samenleven in diversiteit wordt hierbij gezien als een horizontaal beleid dat zich in eerste instantie lokaal afspeelt. Het Plan Samenleven bevat zeven doelstellingen met 24 acties die lokale besturen zelf inhoudelijk invullen. Het Plan Samenleven kadert binnen het geactualiseerde horizontaal integratie- en gelijkekansenbeleidsplan.

De Vlaamse overheid lanceerde in mei 2023 een projectoproep ‘Plan Samenleven’ voor het tweede projectjaar 2023-2024. Om in aanmerking te komen moeten lokale besturen of samenwerkingsverbanden van besturen meer dan 7500 niet-EU 14 inwoners hebben wat in de ZORA regio voor geen enkel lokaal bestuur geldt. Om middelen van de oproep Plan Samenleven te kunnen krijgen was dus een intergemeentelijke samenwerking nodig. Stad Mortsel ging met de gemeenten Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Wommelgem een partnerschap aan. De partners dienden een gezamenlijk projectvoorstel in voor het tweede projectjaar waarbij stad Mortsel optreedt als penhouder.


Argumentatie

De gezamenlijk ingediende acties binnen het project Plan Samenleven zien er als volgt uit:
- ACTIE 5: oefenkansen Nederlands organiseren
- ACTIE 9: begeleiden van kansengroepen naar de arbeidsmarkt
- ACTIE 13: kwetsbare kinderen en jongeren in contact met sport
- ACTIE 15: brugfiguren onderwijs
- ACTIE 17: omstaanderstrainingen
- ACTIE 22: sociaal weefsel versterken (pleinmakers)
- ACTIE 23: kwetsbare kinderen en jongeren in contact met jeugdwerk
 - ACTIE 24: kwetsbare kinderen en jongeren in contact met cultuur

De partners hebben op dit gezamenlijk actieplan eigen variaties wat betreft de keuze van de acties en de vooropgestelde Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI), overzicht terug te vinden als bijlage bij dit besluit.

BEGELEIDING VAN KANSENGROEPEN NAAR DE ARBEIDSMARKT

- Met de lokale besturen Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en Wommelgem willen we inzetten op het aanbieden van praktische en laagdrempelige ondersteuning in de zoektocht naar (vakantie)werk door middel van job-ateliers.

- Daarnaast willen we inzetten op fietslessen. Voor een uitbreiding van deze actie willen we samenwerken met het intergemeentelijke fietspunt ZORA dat wordt uitgebaat door vzw Werkmmaat, de lokale kringwinkel en de fietsbib te Boechout. Bovendien willen we inzetten op een sterke en inclusieve vrijwilligerswerking om fietslessen te geven.

-  Tot slot willen we onder begeleiding van een brugfiguur/coach/ervaringsdeskundige starten met conversatietafels. Hier staat centraal als leidraad: “Ik was” (verleden) - “Ik ben” (heden) - “Ik zal zijn” (toekomst) om zo aan de toekomstperspectieven van de deelnemers te werken. Het doel van de groepssessies is dat deelnemers elkaar kunnen inspireren, leren van elkaars verworvenheden en vertrouwen opbouwen. Dit vanuit een wederkerigheid omdat de deelnemers in een gelijkaardige of herkenbare situatie zitten. Het uitgangspunt hierbij is dat de deelnemers en coach op gelijkwaardige basis deelnemen.

Deze subsidie zal gaan naar het intergemeentelijk samenwerkingsverband Zora Werkt omdat deze actie op dat niveau wordt uitgevoerd. 

Volwassen anderstaligen nemen deel aan een oefenkans

We integreren deze actie in het project 'ouderbetrokkenheid tot werking van de school vergroten'. We bieden deze oefenkansen aan in basisschool de Link (zowel in wijkschool Buizegem als in school in Patronaatstraat). We zijn ervan overtuigd dat de school de beste plaats is om dit te organiseren om dit voor de ouders een vertrouwde plek is. We zullen hieraan ook huiswerkbegeleiding koppelen voor de kinderen die het nodig hebben. Deze oefenkansen zullen gegeven worden door leerkrachten van de zomerschool die al een vertrouwdheid hebben met de doelgroep. Als start-KPI willen we 45 mensen per jaar in beide scholen samen bereiken.

Brugfiguren maken de brug tussen kwetsbare kinderen of jongeren en onderwijs.

We willen het door Corona gestrande kleuterparticipatieproject verder zetten door een poule van vrijwilligers die worden opgeleid door de coördinator gezinsondersteuning die er juist een opleiding 'train the trainer' heeft opzitten bij vzw Krijt. Bedoeling is om dit project uit te breiden naar een systematische aanwezigheid van brugfiguren aan de schoolpoorten van het basisonderwijs maar ook bij de zomerschool en in het inleefhuis (cf bereik van secundaire scholen). Deze actie past in de structurele aanpak van de kinderarmoede die we via het flankerend onderwijs willen volgen. Belangrijke rol is in de scholen weggelegd voor de directeur of de zorgcoördinator die gezinnen waarbij (kans)armoede wordt vastgesteld aanmeldt bij de brugfiguur die dit gezien op zijn/haar beurt  warm begeleidt naar het OCMW of naar een andere welzijnspartner. Als start-KPI willen we met deze actie 10 kwetsbare gezinnen begeleiden. 

ACTIE 17 – OPLEIDEN IN OMSTAANDERSPRINCIPE

Met de lokale besturen Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en Wommelgem willen we inzetten op het aanbieden van vormingen aan medewerkers, en later eventueel ook burgers, om adequaat te reageren in de publieke ruimte bij het vaststellen van discriminatie. We achten het als een belangrijk instrument bij het voorkomen van geweld, misbruik en ongewenst gedrag in verschillende contexten, zoals op school, op de werkplek of in de publieke ruimte.

We wensen voor deze actie intergemeentelijk en inhoudelijk samen te werken met Agentschap Integratie en Inburgering, voor de organisatie van de omstaanderstraining, het leren reageren in verschillende contexten en ons te ondersteunen bij de verkenning van een breder lokaal antidiscriminatie- en racismeplan.

ACTIE 22 – PLEINMAKERS AANBIEDEN

Pleinmakers zijn inwoners van een bepaalde buurt in de stad of gemeente die met allerhande initiatieven de sociale samenhang in de publieke ruimte proberen te versterken. Ze doen dat op maat van de buurt waar ze wonen en zetten daarvoor de eigen talenten in. Een pleinmaker is regelmatig aanwezig in de buurt, kent de sleutelfiguren en maakt deel uit van het buurtnetwerk. De pleinmaker spreekt andere bewoners aan en bouwt zo samen met hen aan het sociaal weefsel in de buurt en begeleidt bewoners naar het reguliere aanbod.

Lokaal bestuur Edegem realiseerde in 2020 het project ‘Aandachtswijken’ in partnerschap met Arktos. Concreet ging het om het verhogen van sociale cohesie in wijken met een groot aantal sociale woningen. Het gedeelte 'verbinding maken met de kinderen/jongeren van de buurt' werd gerealiseerd door Arktos. Lokaal bestuur Edegem wil verder bouwen op de resultaten van Arktos.

De Vlaamse Regering keurde op 22 september 2023 het projectvoorstel goed en kende een subsidie toe van 418 390,00 EUR, waarvan op 18 december 2023 een voorschot van 80% werd gestort. De samenwerkingsovereenkomst ‘Plan Samenleven ZORA’ verankert de gemaakte afspraken tussen de partners om de uitvoering van de acties mogelijk te maken.

Bij het uitvoeren en realiseren van enkele welbepaalde acties biedt Agentschap Integratie en Inburgering inhoudelijk ondersteuning en dit binnen hun expertise rond de thema’s taal, verbinding en participatie. De modaliteiten voor de samenwerking tussen het Agentschap Integratie en Inburgering en de intergemeentelijke samenwerking ZORA zijn eveneens verankerd in een samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen.

Juridische grond

Het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot de verdeling en toekenning van projectsubsidies aan de Vlaamse lokale besturen, vzw de Rand en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het project Plan Samenleven.

 

Adviezen

Financieel visum Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 41 §1 5° van het decreet lokaal bestuur
<p><span style="text-decoration: underline;">Artikel 41 &sect;1 5&deg; van het decreet lokaal bestuur</span><br />De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college worden toevertrouwd: het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed tussen stad Mortsel, als penhouder, en de gemeentebesturen van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Wommelgem, als partners, betreffende de uitvoering van Plan Samenleven, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.

Artikel 2

De raad keurt de overeenkomst goed tussen de intergemeentelijke samenwerking ZORA en Agentschap Integratie en Inburgering betreffende de uitvoering van Plan Samenleven, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.