De ganse verkaveling van de Minervesite heeft van in beginsel als streefdoel gehad om klimaat- en milieubewust een volledig nieuwe woonwijk in Edegem te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn het hergebruik van de afgebroken materialen in steenslagfunderingen en puinborders, aanleg warmtenet, aanleg van dubbel gescheiden rioleringsstelsel (dakafvoer wordt apart afgevoerd), ...
Studiebureau Omgeving heeft voor gans de situatie een groenontwerp opgemaakt met een variëteit aan biodiverse situaties (graslanden, bloemenlanden, kruidenlanden, straatbomen, fruitbomen, Wadi's met moerasflora, ....) die allemaal een specifiek onderhoud vergen.
Ondertussen zijn woningen en appartementen van fase 1 ook verkocht, en is er door de verkavelaar een redelijk grote groep geëngageerden gevonden die zich mee wensen in te spannen voor het toekomstige onderhoud van het groen, ook op publiek domein.
Deze situatie en samenwerking op dergelijk niveau is vrij uniek (in Nederland is dit voor de gemeente Lanxmeer wel bekend en in werking) en alle modaliteiten zijn nog niet op elkaar afgestemd.
Het is ook niet zeker of dit project al dan niet zal slagen, maar alle betrokkenen zijn van mening dat mits een goede samenwerking en de verhoogde betrokkenheid van de buurt, het toekomstige specifieke groenonderhoud van deze buurt op de voorgestelde wijze kans op succes kan geven.
Vandaar dat via deze samenwerkingsovereenkomst aan de raad gevraagd wordt of verdere gesprekken, afstemmingen, budgetten, ... kunnen en mogen georganiseerd worden voor het toekomstige groenonderhoud van het publiek domein.
Artikel 41 §1 5° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college worden toevertrouwd: het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247
De gemeenteraad keurt de principiële samenwerkingsovereenkomst tussen Minerve Groen vzw (in oprichting) en gemeente Edegem voor met betrekking tot het groenonderhoud van het toekomstige publiek domein van de verkaveling "Minerve" , goed.
De gemeenteraad keurt goed dat verdere gesprekken worden georganiseerd over de wijze waarop dit toekomstig groenonderhoud zal opgenomen worden.
De gemeenteraad keurt goed dat indien de financiële tussenkomst, die voorzien is in de samenwerkingsovereenkomst maar nog niet begroot, kleiner of gelijk is aan de normale vergoeding die betaald zou worden aan de externe aannemers die principieel zouden aangesteld worden voor het groenonderhoud, kan goedgekeurd worden door het college op jaarbasis.