De Vlaamse Regering lanceerde vanaf 4 oktober 2021 een projectoproep 'Digibanken - implementatietraject'. Deze projectoproep maakt deel uit van het Plan Vlaamse Veerkracht van de
Vlaamse Regering binnen het Europees Herstelfonds.
Lokaal bestuur Edegem ging met de gemeenten Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Kontich, Lint en Wommelgem een partnerschap aan. De partners werkten in een voortraject een
samenwerkingsstrategie en projectvoorstel uit, onder de noemer 'Digibank ZORA Werkt'.
De Vlaamse Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw keurde op 13 december 2022 het project goed en kende een subsidie toe van 499.892 EUR.
Deze samenwerkingsovereenkomst verankert de gemaakte afspraken tussen de partners om de uitvoering van de samenwerkingsstrategie mogelijk te maken.
Met het project Digibank willen we:
- de toegang tot digitale technologieën vergemakkelijken;
- de digitale vaardigheden verhogen;
- het gebruik van essentiële dienstverlening verbeteren.
De doelgroep van het project zijn volwassen personen met een risico op digitale uitsluiting of achterstand. Prioritair gaat de aandacht naar:
- kortgeschoolden;
- huishoudens met een laag inkomen;
- werkzoekenden.
De implementatie van Digibank ZORA Werkt loopt over een periode van twee jaar van 1 januari 2023 tot 31 december 2024. De Vlaamse regering beslist om het project al principieel te verlengen tot midden 2026.
Om de toegang tot digitale technologieën te vergemakkelijken voor de doelgroepen voorziet Digibank ZORA Werkt een gratis uitleendienst met laptops voor de doelgroep.
Voor de uitleendienst kocht lokaal bestuur Mortsel 90 laptops aan.
Voor het beheer en de praktische afhandeling van de uitleendienst plaatste lokaal bestuur Mortsel de opdracht bij STW vzw uit Antwerpen: https://stw.be/it-service/.
Om een wettelijk kader voor deze uitleendienst te maken moeten we een uitleenreglement voorzien.
Toewijzingscriteria worden zo laagdrempelig mogelijk gehouden, dus zonder bijkomende voorwaarden.
Cruciaal is volgende zin in artikel 4:
‘De ontlener neemt verplicht deel aan een intakegesprek bij de start van de ontlening en komt minimaal één maal met de laptop naar een Digipunt tijdens de uitleenperiode voor een terugkommoment.’
Het belangrijkste is dat de intrinsieke motivatie van de burger om een laptop te ontlenen juist zit vanaf het eerste moment en ook juist blijft. Dit kan getoetst worden bij het terugkommoment dat best na 3 maanden plaats vindt.
Na de goedkeuring van het reglement start de Digibank effectief met uitlenen van laptops, via intermediairs. STW zal om de beurt in elke ZORA gemeente in het aldaar aanwezig Digipunt (voor Edegem het VTC) zetelen om de bestelde laptops te verdelen. Later zal STW ook inloopdagen houden voor de herstellingen van laptops, ook beurtelings in elke gemeente.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot vaststelling van de regels voor de toekenning van projectfinanciering voor digibanken.
De raad keurt het reglement uitleendienst van Digibank ZORA Werkt goed.