Terug
Gepubliceerd op 27/09/2022

2022_IP_00012 - Interpellatie van raadslid Sien Pillot: Edegem ondersteunt organisaties bij de nieuwe regelgeving inzake herbruikbare cateringmaterialen en bekleedt hierbij een voorbeeldfunctie tijdens de jaarmarkt.

gemeenteraad
ma 27/06/2022 - 20:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Lawrence Vancraeyenest, derde schepen; Albert Follens, vierde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Sofie De Leeuw, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Cedric Guisson, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Gitte Gijs, raadslid; Vera Hans, raadslid; Axel Guldentops, raadslid; Els Pauwels-Croegaert, raadslid; Katleen De Prins, algemeen directeur

Verontschuldigd

Adrian De Weerdt, raadslid

Secretaris

Katleen De Prins, algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad
2022_IP_00012 - Interpellatie van raadslid Sien Pillot: Edegem ondersteunt organisaties bij de nieuwe regelgeving inzake herbruikbare cateringmaterialen en bekleedt hierbij een voorbeeldfunctie tijdens de jaarmarkt. 2022_IP_00012 - Interpellatie van raadslid Sien Pillot: Edegem ondersteunt organisaties bij de nieuwe regelgeving inzake herbruikbare cateringmaterialen en bekleedt hierbij een voorbeeldfunctie tijdens de jaarmarkt.

Motivering

Indiener(s)

Sien Pillot

Gericht aan

Koen Michiels

Tijdstip van indienen

wo 22/06/2022 - 23:05

Toelichting

Edegem heeft sinds tientallen jaren één van de meest bezochte en befaamde jaarmarkten in de regio. Jaarlijks verzamelen verenigingen, clubs, brandweer, politieke partijen, zaakvoerders,… in het centrum van Edegem met als doel een centje in het laatje te brengen, elkaar te ontmoeten en te feesten.

Een traditie die we als Groen alleen maar kunnen toejuichen.

  • Vanaf 1 januari 2020 is het voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Vanaf 1 januari 2022 is dit verbod ook van toepassing op het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik.

  • Maar vanaf 1 januari 2022 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik ook bij andere evenementen verboden. 

Om deze activiteiten meer duurzaam te laten doorgaan draagt best iedereen z’n steentje bij.

Meer dan hoog tijd dus om als lokaal bestuur hiermee aan de slag te gaan en samen met alle standhouders, kermiskramers en partners die een event plannen in Edegem op zoek te gaan naar een werkbaar en duurzaam alternatief.

U heeft nu een unieke kans om aan de standhouders en de inwoners te tonen dat duurzaamheid niet tot iets negatiefs leidt. Er is nu een kans om het positief te brengen. Pronken met hoe goed het geregeld is en tonen dat het kan. Een duurzaam event moet geen extra rompslomp met zich meebrengen. Mensen moeten verwonderd zijn van hoe goed het geregeld is en hoe makkelijk het kan.

Een gecoördineerde actie op gemeenteniveau dringt zich dus op. 

Een gespreksavond in de raadzaal ter voorbereiding van de jaarmarkt bracht heel wat vragen met zich mee. Het afvalplan voor de jaarmarkt werd aangevuld en waar nodig verduidelijkt.

Jammer maar helaas blijft een gecoördineerde actie uit. Iedere standhouder moet zelf op zoek naar antwoorden op tal van vragen rond:

  • Transport

  • Was- en droogfaciliteiten 

  • Bijkomende kosten

  • Stockage

  • Waarborgsysteem

Het is klaar en duidelijk dat er een systeem ontwikkeld moet worden dat zowel voor de gemeente als organisator, de standhouders en voor de bezoeker een minimale last is. Een systeem dat zo doeltreffend maar ook zo laagdrempelig mogelijk is.

Ook om ecologische redenen is het beter om met een minimum aan varianten van herbruikbare bekers te werken. Hoe meer een beker gebruikt wordt des te groter het ecologisch voordeel tegenover de wegwerpvariant.

We beseffen dat deze omschakeling energie en financiële middelen vraagt van de standhouders en willen voorkomen dat zij afhaken. We moeten voorkomen dat het voor bezoekers van de jaarmarkt onduidelijk is, dat vrijwilligers en ambtenaren moeten instaan voor de handhaving en achteraf er geen verwijten komen naar het bestuur. 

Het lijkt ons daarom aangewezen dat de gemeente hen ondersteunt zodat de meerkost en werklast voor hen beperkt blijft.

Hiervoor is nodig:

  • Één soort beker dat centraal verdeeld wordt naar de standhouders en uniform kan worden ingeleverd door de consument.

  • Degelijke was-capaciteiten (idealiter een industriële wasstraat) of een berekening van hoeveel bekers er nodig zijn per dag zodat er niet ter plaatse moet worden gewassen.

Tal van steden en gemeenten gingen jullie voor. Universiteiten faciliteren  hun studentenverenigingen en actoren. Maatwerkbedrijven, brouwerijen, bedrijven en de eventsector bieden oplossingen om kleine, middelgrote en grote events zoals bijvoorbeeld de jaarmarkt te ondersteunen bij de organisatie.

Jullie kregen hiervoor eerder al een voorstel op mail:

Het maatwerkbedrijf ACG in Deurne heeft een professionele wasinstallatie.

Medewerkers van fietspunt kunnen eventueel instaan voor het vervoer van de bekers. De overslag kan gebeuren in gemeentelijke diensten vlakbij en cargofietsen voor vervoer in het centrum.

Verenigingen tekenen in voor een aantal bekers, de gemeente verzamelt alle info van de verenigingen en zorgt voor evt facturatie.

De gemeente Edegem kan en moet tevens een belangrijke rol spelen in de omslag naar duurzamere evenementen op haar grondgebied en een lange termijnvisie ontwikkelen dat zich doortrekt op alle events. In kaart brengen dus wat de noden zijn op jaarbasis voor de gemeente zelf en voor de vereniging, en op basis hiervan een bepaald systeem installeren.

Voor evenementen zoals Edegem culinair, Edegem zomert, Flying Pig, … maar ook voor kleinere buurtfeesten bijvoorbeeld, zien wij het als de taak van de gemeente te zorgen voor ondersteuning. 

Zo kunnen organisatoren makkelijker de weg inslaan naar een duurzame toekomst. Deze steun kan financieel zijn om tijdens de overgang edities de transitie te maken maar ook logistiek.

Daarom volgende vragen:

  • Is het lokaal bestuur bereid om op zoek te gaan naar een meer duurzaam, doeltreffend, laagdrempelig systeem?

  • Welke afspraken worden er gemaakt met toekomstige events rond herbruikbare materialen en afvalopruiming? 

  • Graag wil ik weten of er effectief voor voeding herbruikbare recipiënten zijn gebruikt tijdens de afgelopen evenementen op het gemeenteplein. Hoe was de naleving op vlak van gescheiden afval?