Terug
Gepubliceerd op 27/09/2022

2022_GR_00070 - algemeen bestuur - thema-audit niet terugvorderbare steun - aktename

gemeenteraad
ma 27/06/2022 - 20:00 Raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Lawrence Vancraeyenest, derde schepen; Albert Follens, vierde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Sofie De Leeuw, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Cedric Guisson, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Gitte Gijs, raadslid; Vera Hans, raadslid; Axel Guldentops, raadslid; Els Pauwels-Croegaert, raadslid; Katleen De Prins, algemeen directeur

Verontschuldigd

Adrian De Weerdt, raadslid

Secretaris

Katleen De Prins, algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad
2022_GR_00070 - algemeen bestuur - thema-audit niet terugvorderbare steun - aktename 2022_GR_00070 - algemeen bestuur - thema-audit niet terugvorderbare steun - aktename

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Aanleiding en context

In het najaar van 2021 werd een thema-audit opgestart door audit Vlaanderen bij de gemeente Edegem. De thema-audit  heeft betrekking op de niet terugvorderbare steun. Audit Vlaanderen focust op de vormen van bijkomende financiële steun die het OCMW in het kader van haar maatschappelijke dienstverlening verleent op basis van een beslissing van het bijzonder comité van de sociale dienst (BCSD) zonder terugvorderingsintentie. Ook dringende aanvullende financiële steun die niet gekoppeld is aan een terugbetalingsverplichting, valt binnen de reikwijdte van deze audit.

In deze thema-audit onderzoekt Audit Vlaanderen of het bestuur voldoende beheersmaatregelen invoerde die een redelijke zekerheid kunnen bieden dat:
− de verschillende processtappen om te komen tot een onderbouwde beslissing om niet-terugvorderbare financiële steun toe te kennen aan cliënten rechtmatig, maar ook zorgvuldig kunnen worden uitgevoerd;
− de toegekende niet-terugvorderbare steun correct kan worden uitbetaald;
− cliënten op een gelijkwaardige manier kunnen worden behandeld;
− de medewerkers en de organisatie voldoende kunnen worden ondersteund om de dossiers op een veilige en correcte manier te behandelen alsook om het proces goed te kunnen opvolgen.

Tijdens de audit zal Audit Vlaanderen vooral de opzet van het proces beoordelen en een inschatting maken van de mate waarin de vooropgestelde beheersmaatregelen de risico’s verbonden aan het proces voldoende kunnen afdekken, zonder een uitspraak te doen over inhoudelijke beslissingen op dossierniveau. Voor bepaalde processtappen zal Audit Vlaanderen aan de hand van testen het procesverloop en de aanwezige beheersmaatregelen in de praktijk verifiëren. De dossiers vanaf 2018 komen in aanmerking voor deze selectie.

Audit Vlaanderen zal tijdens deze thema-audit ook een uitspraak doen over de aanpak van organisatiebeheersing bij lokaal bestuur Edegem.
Ook de mate waarin de aanbevelingen uit voorgaande audits, waarvan de streefdatum verlopen is, gerealiseerd zijn, komt aan bod tijdens de audit.

De gemeente Edegem fungeerde als pilootgemeente voor het onderdeel niet terugvorderbare steun.

Argumentatie

Audit Vlaanderen verrichtte volgende werkzaamheden:

  • Op 29 november 2021 vond de openingsmeeting plaats, waarop het auditteam toelichting gaf aan het lokaal bestuur over de auditdoelstelling, de auditreikwijdte, de gehanteerde methodologie en de voorziene timing.
  • Het terreinwerk vond plaats tussen november 2021 en januari 2022. Tijdens dit terreinwerk voerde het auditteam gesprekken met verschillende betrokken medewerkers, analyseerde het de aangereikte documenten en voerde het testen uit op de geselecteerde dossiers.
  • Het ontwerprapport werd overgemaakt aan de organisatie op 25 april 2022 en besproken tijdens de exitmeeting op 19 mei 2022.
  • Een managementreactie vanwege het managementteam werd verstuurd op 2 juni 2022 en integraal toegevoegd aan dit rapport.

Het auditrapport bevat verschillende delen:
• Samenvatting
• Managementreactie
• Auditbevindingen
• Aanbevelingen met actieplan bestuur

De opvolging gebeurt zowel door het bestuur zelf (via jaarlijkse rapportering organisatiebeheersing) als door Audit Vlaanderen (steekproefsgewijs en/of tijdens een volgende audit binnen de 5 jaar)

Juridische grond

Artikelen 217 t.e.m. 224 decreet lokaal bestuur

Deze artikelen regelen de organisatiebeheersing en de audits.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad neemt akte van het rapport over de thema-audit niet terugvorderbare steun bij lokaal bestuur Edegem.

Artikel 2

De raad neemt akte van het rapport globale aanpak organisatiebeheersing bij lokaal bestuur Edegem.