Terug
Gepubliceerd op 22/02/2022

2022_GR_00010 - kerkfabrieken - gemeenschapsondersteuning Erediensten - meerjarenplannen en budgetten 2022 - goedkeuring

gemeenteraad
ma 24/01/2022 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Lawrence Vancraeyenest, derde schepen; Albert Follens, vierde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Sofie De Leeuw, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Cedric Guisson, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Adrian De Weerdt, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Vera Hans, raadslid; Axel Guldentops, raadslid; Els Pauwels-Croegaert, raadslid; Katleen De Prins, algemeen directeur

Afwezig

Filip Schramme, adjunct algemeen directeur

Verontschuldigd

Gitte Gijs, raadslid

Secretaris

Katleen De Prins, algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00010 - kerkfabrieken - gemeenschapsondersteuning Erediensten - meerjarenplannen en budgetten 2022 - goedkeuring

Aanwezig

Philippe Muyters, Koen Metsu, Koen Michiels, Lawrence Vancraeyenest, Albert Follens, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Bart Breugelmans, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Cynthia Govers, Goedele Van der Spiegel, René Janssens, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Ellen Stevens, Joost Goris, Cedric Guisson, Goedele Vandewalle, Julien Delarbre, Adrian De Weerdt, Ann De Cleyn, Sabine Peeters, Vera Hans, Axel Guldentops, Els Pauwels-Croegaert, Katleen De Prins
Stemmen voor 18
Koen Metsu, Koen Michiels, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Albert Follens, Ellen Stevens, Joost Goris, Cedric Guisson, Axel Guldentops, Lawrence Vancraeyenest, Julien Delarbre, Goedele Vandewalle, René Janssens, Cynthia Govers, Brigitte Goris, Sabine Peeters, Els Pauwels-Croegaert, Philippe Muyters
Stemmen tegen 3
Adrian De Weerdt, Bart Breugelmans, Ann De Cleyn
Onthoudingen 5
Goedele Van der Spiegel, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Peter Verstraeten, Vera Hans
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00010 - kerkfabrieken - gemeenschapsondersteuning Erediensten - meerjarenplannen en budgetten 2022 - goedkeuring 2022_GR_00010 - kerkfabrieken - gemeenschapsondersteuning Erediensten - meerjarenplannen en budgetten 2022 - goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende eredienstbesturen bepaalt dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de goedkeuring, niet goedkeuring of aanpassing van het meerjarenplan van elk eredienstbestuur. Jaarlijks concretiseert het eredienstbestuur haar budget en legt dit opnieuw voor aan de gemeenteraad.

Het CKB stuurde op 10 oktober 2021 de volgende documenten door via Religiopoint.

  •     Kerkfabriek Heilige Familie: de budgetwijziging 2021, meerjarenplanwijziging 2021 en het budget 2022
  •     Kerkfabriek Sint Jozef: de budgetwijziging 2021 en het budget 2022

De stukken van de kerkfabriek OLV van Lourdes - budgetwijziging 2021, meerjarenplanwijziging en budget 2022 - werden afzonderlijk ingediend op 22 november 2021.

In het overleg van 24 november 2021 werd aan het centraal kerkbestuur gevraagd om alle documenten terug in te trekken en opnieuw in te dienen, daar de procedure voorziet dat alle documenten gezamenlijk in één aanvraag dienen ingediend te worden door het CKB. Tijdens dit overleg werden ook een aantal algemene afspraken gemaakt, waarvan werd verwacht dat deze bij de herindiening meteen zouden worden meegenomen. Concreet werden volgende zaken afgesproken naar de toekomst toe:

- Investeringen worden niet automatisch goedgekeurd. Er wordt steeds een investeringsdossier ingediend met minstens volgende informatie:

  • kostprijsraming
  • verslag monumentenwacht
  • subsidiedossier bij het Agentschap onroerende erfgoed voor beschermde monumenten. Of voor niet beschermde gebouwen bij het Agentschap binnenlands bestuur.

- Afspraken m.b.t. de timing voor het indienen van de voorontwerpen voor jaarrekening, meerjarenplan, budgetten en het overleg dat hierop volgend wordt georganiseerd met de gemeente.

- Afspraken over de wijze waarop inkomsten uit verhuur worden geboekt: Alle inkomsten uit verhuur dienen als ontvangsten te worden geboekt in het exploitatieluik en mogen niet worden overgeboekt naar investeringen of een patrimoniumrekening bij het ontvangen of vragen van een exploitatietoelagen.

- Voor hoogdringende werken kan er een dringend overleg worden aangevraagd met de gemeente Edegem en/of de Stad Antwerpen.

Deze nieuwe afspraken hebben tot gevolg dat er een aantal aanpassingen werden verwacht in de reeds ingediende documenten.

Volgend op dit overleg werden de ingediende documenten effectief ingetrokken en op 4 december opnieuw, gecoördineerd, werden ingediend. De verwachte aanpassingen zijn echter niet gebeurd. Dit heeft tot gevolg dat de raad de documenten dient goed te keuren 'mits aanpassing'.

Naast de lokale afspraken die gemaakt werden op het overleg van 24 november 21 zijn algemeen volgende uitgangspunten van toepassing (en ingebed in de werking van Religiopoint):

Meerjarenplan

Het meerjarenplan bevat de financiële afspraken tussen het eredienstbestuur en de gemeentelijke overheid voor de periode van 2020-2025. De meerjarenplannen van de erediensten zijn van cruciaal belang in de nieuwe financiële cyclus van de gemeente en de daarbij horende gemeenten/steden.

  • De maximale exploitatietoelage voor de periode 2020-2025;
  • De investeringstoelages voor de periode 2020-2025. Voor de investeringen geven de meerjarenplannen een beeld van de werken die de eredienstenbesturen van plan zijn te realiseren in de periode 2020-2025.
  • Goedkeuring van het meerjarenplan betekent evenwel niet dat de erin vermelde investeringen automatisch mee zijn goedgekeurd. De toekenning van investeringstoelagen wordt maar pas goedgekeurd na het indienen van een investeringsdossier en de goedkeuring ervan. Het investeringsdossier bevat het verslag van de monumentenwacht, de kosten van de investering, met offertes indien deze beschikbaar zijn, de aanvraag van de subsidies + de toekenning van subsidies bij Agentschap Onroerend Erfgoed en voor niet-beschermde gebouwen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.
  • Tenslotte moeten de kredieten beschikbaar zijn om de investeringstoelage toe te kennen.

Voor Exploitatie:

  • De begrotingen voor de boekjaren moeten in een logische verhouding zijn met de resultaten uit de meest recente jaarrekeningen.
  • Afwijking in exploitatie die leiden tot een verhoging van de toelagen zijn enkel mogelijk indien:
    • de meeruitgaven onvoorzienbaar is, noodzakelijk en onvermijdelijk;
    • de meeruitgaven vooral met de stedelijke/gemeentelijke dienst werd onderhandeld;
    • de beschikbare kredieten dit toelaten.

Hiervoor dient er uiterlijk begin september van elk boekjaar een budgetwijziging te worden ingediend die vooraf met de bevoegde administratie is besproken.

Investeringen worden enkel opgenomen indien:

  • Ze handelen over hoogdringende instandhoudingswerken of veiligheidswerken, reeds zijn goedgekeurd door de Vlaamse overheid of in uitvoering zijn. Indien deze handelen over hoogdringende veiligheidswerken moet hierover vooraf overleg zijn gepleegd en afspraken zijn gemaakt met de gemeentelijke/stedelijke administratie. Dit dient bij de officiële indiening te worden gestaafd door een schriftelijke toestemming van de bevoegde gemeentelijke dienst.
  • Ze effectief geraamd zijn;
  • De uitvoering voorzien is tijdens de boekjaren 2020-2025

Budgetten

Elk jaar dienen de kerkfabrieken een budget in voor het volgende financieel boekjaar. In het budget worden inkomsten en uitgaven gedetailleerd opgelijst en in geval van een tekort wordt aan de gemeente een exploitatietoelage gevraagd voor het nieuwe financieel boekjaar.

De gemeenteraad kan akte nemen van een budget wanneer het past binnen het meerjarenplan, een budget goedkeuren bij afwijkende cijfers of een budget aanpassen. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als maximale gemeentelijke toelage. De beslissingen van de gemeenteraad worden enkel genomen onder voorbehoud van eventuele investeringen. Voor investeringen dient steeds een afzonderlijk subsidieaanvraag te worden ingediend.

Budgetwijziging

Wanneer interne kredietaanpassingen niet volstaan of niet reglementair mogelijk zijn om de budgettekorten weg te werken, moet een budgetwijziging gebruikt worden en moet de volledige goedkeuringsprocedure zoals bij de budgetten gevolgd worden.

De gemeenteraad kan akte nemen van een budgetwijziging wanneer het past binnen het meerjarenplan, een budgetwijziging goedkeuren bij afwijkende cijfers of een budgetwijziging aanpassen. Het budget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als maximale gemeentelijke toelage. 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de goedkeuring, niet goedkeuring of aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van elke kerkfabriek. 

De gemeenteraad dient zich tevens uit te spreken over de goedkeuring of aanpassing van het jaarlijks budget van elke kerkfabriek, en dit binnen een termijn van 50 dagen die ingaat op de dag na het indienen van het budget. De gemeenteraad kan akte nemen van een budget wanneer het past binnen het goedgekeurd meerjarenplan, een afwijkend budget goedkeuren of een budget goedkeuren met aanpassing.

Het CKB diende op 4 december de budgetwijzingen voor 2021, het aangepast meerjarenplan en de budgetten voor 2022 in. De ingediende documenten stroken echter niet volledig met de gemaakte afspraken tijdens het overleg van 24 november 21 tussen de gemeente, de kerkfabrieken, het CKB en de stad Antwerpen. De raad keurt de documenten dan ook goed met volgende aanpassingen: 

Aanpassingen die moeten gebeuren voor de Kerkfabriek Heilige Familie:

  • Terugstorting van het saldo vanuit de patrimoniumrekening dat in 2020 werd overgeboekt. Dit bedraagt na aftrek van de reeds uitgevoerde investeringen ( 8 980,18 EUR) in de huidige jaarrekening van 2021 nog 46 310,52 EUR. Dit saldo moet geboekt worden op rubriek MAR 15.
  • Exploitatietoelage die dit boekjaar werden uitbetaald door Stad Antwerpen en de gemeente Edegem (21 930,00 EUR) dienen overgeboekt te worden naar het investeringsgedeelte via de rubriek MAR 29. Dit bedrag dient als reservefonds voor toekomstige investeringsprojecten en mag niet worden gebruikt zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de gemeente Edegem en de Stad Antwerpen.
  • Na deze aanpassingen zal de jaarrekening samengesteld zijn uit een exploitatieoverschot van 49 114,97 EUR en een reserve investeringsfonds van 21 930,00 EUR. Dit wil zeggen dat er vanaf de begroting 2022 geen exploitatietoelagen meer noodzakelijk zal zijn.
  • Aan het kerkbestuur wordt uitdrukkelijk gevraagd rekening te houden met de opmerkingen en gevraagde aanpassingen van de gemeente Edegem en Stad Antwerpen.

Aanpassingen die moeten gebeuren voor de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en St. Antonius.

  • Aan het kerkbestuur wordt gevraagd om de begroting / meerjarenplan aan te passen en in te dienen waarbij geen exploitatietoelagen worden voorzien. Er is voldoende exploitatie overschot om de komende boekjaren zelfbedruipend te blijven.
  • De gemeenteraad vraagt om de uitgaven in de "erediensten en gebouw van de eredienst" aan te passen naar de gemiddelde uitgaven voor het boekjaar 2020.
  • Naast deze aanpassingen wordt er op gewezen dat er  een stuurgroep wordt opgestart om de veiligheidsproblematiek van de Basiliek te bespreken. Pas in een latere fase wordt beslist over de uitvoering en financiering van de restauratiewerken.

Aanpassingen die moeten gebeuren voor de kerkfabriek Sint - Jozef Edegem

  • Aanpassing van het meerjarenplan waarbij geen exploitatietoelagen worden voorzien vanaf 2023. Er is voldoende exploitatie overschot om de komende boekjaren zelfbedruipend te blijven.

Argumentatie

De gemeenteraad spreekt zich uit over de goedkeuring, niet goedkeuring of aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van elk kerkfabriek. De gemeenteraad doet dit binnen een termijn van 100 dagen na ontvangst van het advies over de meerjarenplannen van het erkend representatief orgaan waaronder het eredienstbestuur ressorteert, of de dag na het verstrijken van een termijn van 50 dagen bij het niet-ontvangen van dit advies.

De gemeenteraad spreekt zich tevens uit over de goedkeuring of aanpassing van het budget 2022 van elke kerkfabriek, binnen een termijn van 50 dagen die ingaat op de dg na het indienen van het budget. De gemeenteraad kan akte nemen van een budget wanneer het pas binnen het meerjarenplan, een budget goedkeuren bij afwijkende cijfers of een budget aanpassen.

Juridische grond

    • Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;
    • Artikel 41 - 43: de eredienstbesturen stellen een meerjarenplan vast dat onderworpen is aan de goedkeuring van de gemeenteraad. De gemeenteraad kan het meerjarenplan goedkeuren, niet goedkeuren of aanpassen aan wat in het overleg met het centraal kerkbestuur is afgesproken.
    • Artikel 46 - 49: de gemeenteraad neemt akte van het budget als het budget past in het meerjarenplan. Als het budget niet past in het goedgekeurd meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aanpassen aan het meerjarenplan, behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de erediensten.
    • Artikel 52/1 §1: de gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de erediensten.

    Verder zijn nog van toepassing:

    • Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktoer 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten
    • Het besluit van de Vlaamse regering van 27 oktober 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de erediensten.
    • Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluiten van 18 december 2006 ( jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad neemt akte van de ingediende documenten en stelt vast dat deze niet voldoen aan de gemaakte afspraken van het overleg op 24 november 2021.

Artikel 2

De raad bevestigt het uitgangspunt dat het meerjarenplan, budget en budgetwijzigingen pas mogen ingediend worden na ontvangst van een  voorontwerp bij de bevoegde administratieve dienst. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de afgesproken timing in overleg met de gemeente en het centraal kerkbestuur.  Pas na overleg over het voorontwerp en de uitvoering van eventuele aanpassingen kunnen de documenten in de toekomst worden  ingediend in Religiopoint.

Artikel 3

De raad beslist om  de budgetwijziging 2021, het budget 2022 en het meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Heilige Familie aan te passen. De  afspraken hierover zijn gemaakt op het overleg van 24 november 2021. Na deze aanpassingen zijn er geen exploitatietoelagen meer noodzakelijk vanaf het boekjaar 2022. Het reservefonds investeringen  mag enkel gebruikt worden mits een schriftelijke toestemming van de gemeente Edegem en Stad Antwerpen. Transfers van exploitatiemiddelen naar investeringen zijn tijdens het meerjarenplan 2020-2025 niet toegestaan evenmin als transfers naar het privaat patrimonium.

CKB EdegemGevraagde exploitatietoelage budget 2022Goedgekeurde exploitatietoelage  budget 2022Aandeel Stad AntwerpenAandeel gemeente Edegem
Heilige Familie 8 598,93 EUR
0,00 EUR
0,00 EUR
0,00 EUR

Artikel 4

De raad beslist om de budgetwijziging 2021, budget 2022 en het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Jozef Edegem aan te passen.  

 Zolang er voldoende exploitatie-overschotten zijn en andere financiële middelen beschikbaar zijn,  heeft de kerkfabriek geen recht heeft op een exploitatietoelage. Dit geld ook voor toekomstige boekjaren.

CKB EdegemGevraagde exploitatietoelage budget 2022Goedgekeurde exploitatietoelage  budget 2022Aandeel Stad AntwerpenAandeel gemeente Edegem
Sint-Jozef0,00 EUR
 0,00 EUR
n.v.t. 0,00 EUR

Artikel 5

De raad beslist om de budgetwijziging 2021, het budget 2022 en het meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek O.-L.-V. van Lourdes aan te passen volgens de afspraken die gemaakt zijn op het overleg van 24 november 2021. Er is namelijk geen exploitatietoelagen  noodzakelijk vanaf het boekjaar 2022 omwille van het aanzienlijk exploitatie-overschot van 74 837,95 EUR.

CKB EdegemGevraagde exploitatietoelage budget 2022Goedgekeurde exploitatietoelage  budget 2022Aandeel Stad AntwerpenAandeel gemeente Edegem
O.L.V. van Lourdes29 385,49 EUR
 0,00 EUR
n.v.t.0,00 EUR

Artikel 6

De raad beslist dat investeringen ingeschreven in de budgetten 2022 en de meerjarenplannen niet automatisch mee goed gekeurd worden. De vastlegging van het aandeel ondersteuning van de gemeente/steden gebeurt pas wanneer het college, rekening houdend met de toekomstvisie op het kerkgebouw, het investeringsdossier heeft goedgekeurd.

Artikel 7

De raad wijst de kerkbesturen er bijkomend op, dat wanneer een exploitatietoelage wordt goedgekeurd er:

-  Geen overboekingen mogen gebeuren vanuit de exploitatierekening naar investeringen

-  Geen overboekingen mogen gebeuren van investeringen naar de patrimoniumrekening

Dergelijke boekingen moeten vooraf steeds besproken en schriftelijk worden goedgekeurd door de bevoegde gemeente/steden.