Terug
Gepubliceerd op 28/10/2021

2021_GR_00124 - begraafplaats - Gedenktekens, aanplantingen en versieringen op urnenveld en columbarium - aanpassing van het gemeentelijk reglement - goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/10/2021 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Gebruikersreglement.

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Lawrence Vancraeyenest, derde schepen; Albert Follens, vierde schepen; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Adrian De Weerdt, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Gitte Gijs, raadslid; Vera Hans, raadslid; Axel Guldentops, raadslid; Els Pauwels-Croegaert, raadslid; Katleen De Prins, algemeen directeur; Filip Schramme, adjunct algemeen directeur

Verontschuldigd

Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Cynthia Govers, raadslid; Sofie De Leeuw, raadslid; Cedric Guisson, raadslid

Secretaris

Filip Schramme, adjunct algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00124 - begraafplaats - Gedenktekens, aanplantingen en versieringen op urnenveld en columbarium - aanpassing van het gemeentelijk reglement - goedkeuring

Aanwezig

Philippe Muyters, Koen Metsu, Koen Michiels, Lawrence Vancraeyenest, Albert Follens, Peter Verstraeten, Bart Breugelmans, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Goedele Van der Spiegel, René Janssens, Rudi Dias, Ellen Stevens, Joost Goris, Goedele Vandewalle, Julien Delarbre, Adrian De Weerdt, Ann De Cleyn, Sabine Peeters, Gitte Gijs, Vera Hans, Axel Guldentops, Els Pauwels-Croegaert, Katleen De Prins, Filip Schramme
Stemmen voor 23
Goedele Van der Spiegel, Jeroen Van Laer, Koen Metsu, Koen Michiels, Rudi Dias, Albert Follens, Ellen Stevens, Joost Goris, Adrian De Weerdt, Axel Guldentops, Lawrence Vancraeyenest, Julien Delarbre, Goedele Vandewalle, René Janssens, Bart Breugelmans, Sien Pillot, Ann De Cleyn, Peter Verstraeten, Sabine Peeters, Gitte Gijs, Vera Hans, Els Pauwels-Croegaert, Philippe Muyters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00124 - begraafplaats - Gedenktekens, aanplantingen en versieringen op urnenveld en columbarium - aanpassing van het gemeentelijk reglement - goedkeuring 2021_GR_00124 - begraafplaats - Gedenktekens, aanplantingen en versieringen op urnenveld en columbarium - aanpassing van het gemeentelijk reglement - goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0004

Argumentatie

Volgende artikelen uit het reglement wensen we aan te passen.  We vermelden telkens eerst de huidige versie, vervolgens het voorstel van nieuwe versie cursief met een korte motivatie. 

Artikel 19 - Wie kan een gedenkteken plaatsen

eerste paragraaf: De plaatsing van een gedenkteken op een concessie is verplicht. Het plaatsen van een gedenkteken op een graf/columbariumnis in de gewone rij is niet verplicht. (huidige versie)

eerste paragraaf: De plaatsing van een gedenkteken op een grafconcessie in volle grond en een concessie urnenveld is verplicht.  De plaatsing van een afdekplaat bij een concessie in het columbarium is verplicht.  Het plaatsen van een gedenkteken op een graf gewone rij of urnenveld gewone rij is niet verplicht. De plaatsing van een afdekplaat bij een gewone rij in het columbarium is niet verplicht. (voorstel nieuwe versie)

Motivatie: we expliciteren dat met graf zowel een graf in volle grond als een urnengraf wordt bedoeld. In de gewone rij is een gedenkteken niet verplicht, bij een concessie wel. Dit betekent dat er op het lessenaarsdeksel dus ook een afdekplaat moet komen bij de urnengraven in concessie.  Bedoeling is dat het lessenaarsdeksel, dat de kelder afsluit, opnieuw gebruikt kan worden bij ontruimen van de graven. Er komt dan bij een nieuwe begraving een andere afdekplaat op.

Artikel 20 - Toelating

eerste paragraaf: De gedenktekens en aanplantingen mogen enkel geplaatst worden na schriftelijke toelating. De aanvraag wordt ingediend bij het gemeentebestuur. Afwijkingen worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen (huidige versie)

eerste paragraaf:

  • De gedenktekens en aanplantingen op graven in volle grond mogen enkel geplaatst worden na schriftelijke toelating. De aanvraag wordt ingediend bij het gemeentebestuur. Afwijkingen worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. 
  • De gedenktekens op de concessies in het urnenveld en de afdekplaat bij een concessie in het columbarium, kunnen zonder toelating geplaatst worden indien conform de vereisten zoals opgenomen in de artikelen 25 en 26 van dit reglement.  Indien niet aan de gestelde vereisten wordt voldaan, zal het graf beschouwd worden als gewone rij.(voorstel nieuwe versie)

Motivatie: bij de plaatsing van een gedenkteken op een graf in volle grond, gewone rij of concessie, moet het ontwerp door ons vooraf gecontroleerd worden. De afmetingen moeten gecontroleerd worden om de uniformiteit te bewaren (en dit zowel in hoogte, breedte als lengte).  Daarnaast geven wij toestemming tot plaatsing vanaf 6 maanden na de begraving, dit om verzakkingen te vermijden.  Dit is minder relevant bij de urnegraven en de columbariumnissen. De afmetingen zijn hier duidelijker omdat de nissen en kelders reeds geplaatst zijn en de  afdekplaten kunnen onmiddellijk in gebruik genomen worden. We bepalen wel reglementair dat als men niet aan de vereisten voldoet, het graf als gewone rij zal beschouwd worden. We merken immers nu met het nieuw urnenveld dat mensen, ondanks communicatie, afwijken van de vereisten en bijvoorbeeld vaste opstaande elementen verwerken in de afdekplaat, geen plaat leggen op een concessiegraf etc.

Artikel 25 - Gedenktekens op urnenveldgraven

De afmetingen van de gedenktekens zijn de volgende:

  • Concessies: afdekplaat 50 x50 cm/ dikte 2 cm
  • Gewone rij: afdekplaat 40 x 40 cm / dikte 3 cm

De nabestaanden zorgen voor een gedenkplaat. 

(huidige versie)

Artikel 25 - Gedenktekens op urnenveldgraven

De nabestaanden zorgen voor een gedenkplaat. 

De afdekplaat wordt gemaakt in duurzaam materiaal, bij voorkeur natuursteen.

De afmetingen van de afdekplaat zijn de volgende:

  • Concessies: afdekplaat 50 x50 cm/ dikte 2 cm - uitzonderlijk staan we toe dat - bij een verplaatsing vanuit de oude urnenvelden of het columbarium - de bestaande afdekplaten worden hergebruikt met dien verstande dat ze moeten aangepast worden aan de nieuwe afmetingen 50 x 50 cm. De afdekplaten worden gelijmd op het lessenaarsdeksel. Vaste opstaande elementen op de afdekplaat zijn niet toegelaten. Fotokaders worden liggend in de afdekplaat verwerkt, of ze staan als los element op het graf.
  • Gewone rij: afdekplaat 40 x 40 cm / dikte 3 cm. Vaste opstaande elementen op de afdekplaat zijn niet toegelaten.  Fotokaders worden liggend in de afdekplaat verwerkt, of ze staan als los element op het graf.

(voorstel nieuwe versie)

Motivatie: 

  • expliciteren van afwijking bij verplaatsing van graf naar het nieuw urnenveld op vraag van de nabestaanden. Indien men bestaande afdekplaten zal hergebruiken, is de dikte niet conform. Dit is geen probleem, het lessenaarsdeksel kan dit dragen. Omdat het verschil tussen de columbariumplaten en de vereisten van het urnenveld groot is, vragen we wel om de plaat aan te passen qua afmetingen. 
  • expliciteren van feit dat er geen opstaande vaste elementen mogen komen op de urnenveldgraven.

Artikel 26 - Gedenktekens voor columbariumnissen

De afmetingen van de gedenktekens zijn de volgende:

  • Concessies: afdekplaat 40 x 40 cm
  • gewone rij: afdekplaat 40 x 40 cm

De nabestaanden zorgen voor een gedenkplaat

(huidige versie)

Artikel 26 - Gedenktekens voor columbariumnissen

De nabestaanden zorgen voor een afdekplaat

De afdekplaat wordt gemaakt in duurzaam materiaal, bij voorkeur natuursteen.

De afmetingen van de gedenktekens zijn de volgende:

  • Concessies: afdekplaat 40 x 40 cm
  • gewone rij: afdekplaat 40 x 40 cm

(voorstel nieuwe versie)

Motivatie: er wijzigt eigenlijk inhoudelijk niets maar we bouwen dit artikel op dezelfde manier op als dat voor de urnenveldgraven en expliciteren het materiaal.

Artikel 30 - kransen, bloemen en andere voorwerpen

Kransen, bloemen en andere voorwerpen mogen op de graven worden geplaatst.

Op de urnenveldzerkjes en op/aan de afsluitplaten van het columbarium mogen kleine voorwerpen worden geplaatst / aangebracht.

Grotere bloemstukken en bloempotten zijn toegelaten op de strooiweide en bij de muren en grote kolommen van het columbarium in de daartoe aangeduide zones.

De gedenkplaat op het urnenveld kan gebruikt worden voor het plaatsen van bloemen en andere herdenkingsvoorwerpen.

Natuurlijke bloemen moeten weggenomen worden zodra zij niet meer fris zijn.  Bloemen uit kunstmatig materiaal mogen niet geplaatst worden in omhulsels, geheel of gedeeltelijk uit breekbaar glas.

Bloemen en planten op de graven en in de daartoe aangeduide zones worden door de nabestaanden onderhouden. Wanneer ze verwelkt zijn, moeten ze verwijderd worden. Bij gebrek hieraan kan de opruiming en het verwijderen van de kransen, potten en dgl. gebeuren door de gemeente;

De gemeente is niet verantwoordelijk voor de op de graven geplaatste voorwerpen. 

(huidige versie)

Artikel 30 - kransen, bloemen en andere voorwerpen

Kransen, bloemen en andere voorwerpen mogen op de graven in volle grond worden geplaatst.

Op de urnenveldgraven kunnen kransen, bloemen en andere voorwerpen als volgt geplaatst worden:

  • concessies: op de afdekplaat of voor het graf op de steentjes mogen kleine voorwerpen en bloemen geplaatst worden.  Achter het lessenaarsdeksel en opzij aan beide kanten mogen geen voorwerpen noch bloemen geplaatst worden.  Bij niet naleven hiervan, zal de gemeente de bloemen en voorwerpen wegnemen. 
  • gewone rij: op de afdekplaat en op de tegel links en rechts van het graf, kunnen kleine voorwerpen en bloemen geplaatst worden.Op het gras voor en achter de graven mogen geen voorwerpen noch bloemen geplaatst worden.  Bij niet naleven hiervan, zal de gemeente de bloemen en voorwerpen wegnemen.

Aan de columbariumnissen kunnen kransen, bloemen en andere voorwerpen als volgt geplaatst worden:

  • Aan de muren kunnen kransen, bloemen en andere voorwerpen op de grond ter hoogte van het graf gelegd worden.  
  • Aan de zuilen kunnen kransen, bloemen en andere voorwerpen op de grond ter hoogte van het graf of boven op de zuil geplaatst worden.

Aan de rand van de strooiweide is het toegelaten om kronen en bloemen te leggen.

Grotere bloemstukken en kransen worden enkel toegelaten rondom de graven (volle grond, urnenveld, columbarium) vlak na de begraving/plechtigheid en zullen, van zodra ze verwelkt zijn, worden weggenomen door de gemeente.

Natuurlijke bloemen moeten weggenomen worden zodra zij niet meer fris zijn.  Bloemen uit kunstmatig materiaal mogen niet geplaatst worden in omhulsels, geheel of gedeeltelijk uit breekbaar glas.

Bloemen en planten op de graven en in de daartoe aangeduide zones worden door de nabestaanden onderhouden. Wanneer ze verwelkt zijn, moeten ze verwijderd worden. Bij gebrek hieraan kan de opruiming en het verwijderen van de kransen, potten en dgl. gebeuren door de gemeente.

De gemeente is niet verantwoordelijk voor de op de graven geplaatste voorwerpen. 

(voorstel nieuwe versie)

Motivatie:de bestaande versie van het artikel is wat rommelig. In het voorstel geven we aan per type graf en ook de strooiweide wat wel/niet kan.  We willen ook benadrukken dat het uiteraard vlak na de begraving wel mogelijk is om meerdere bloemen, kransen etc. te leggen maar dat nadien toch een zekere beperking en orde noodzakelijk is, dit om té grote diversiteit en chaos te vermijden en dit zeker aan het columbarium en het urnenveld waar door de grootte van de graven, sowieso minder plaats is.

Juridische grond

Gemeentelijk reglement op de begraafplaats 29 maart 2021

Aanleiding en context

In mei 2021 werd het nieuwe urnenveld, dat bestaat uit 96 kelders van 50 x 50 cm met een lessenaarsdeksel, in gebruik genomen.  Het concept is eenvoudig en strak waardoor het rust uitstraalt.  We merken na een 15-tal begravingen dat het nodig is om duidelijkere richtlijnen mee te geven ivm wat wel/niet mag op vlak van gedenktekens en versieringen om te vermijden dat het geheel chaotisch oogt.

Veel bepalingen in ons reglement m.b.t. gedenktekens, aanplantingen en versieringen, zijn van toepassing op de gewone graven in volle grond.  Het is niet altijd voldoende gespecificeerd of en op welke manier ze ook gelden voor de columbariumnissen en de urnenvelden. Verduidelijking is nodig zodat we hierover  éénduidig kunnen communiceren naar de nabestaanden voor alle vormen van begraven. 

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
<p><span style="text-decoration: underline;">Artikel 40 &sect;3 van het decreet lokaal bestuur</span><br />De raad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad keurt volgende wijzigingen in het algemeen reglement begraafplaats goed:

Artikel 19 - Wie kan een gedenkteken plaatsen

De plaatsing van een gedenkteken op een grafconcessie in volle grond en een concessie urnenveld is verplicht.  De plaatsing van een afdekplaat bij een concessie in het columbarium is verplicht.  Het plaatsen van een gedenkteken op een graf gewone rij of urnenveld gewone rij is niet verplicht. De plaatsing van een afdekplaat bij een gewone rij in het columbarium is niet verplicht.

Artikel 20 - Toelating

De gedenktekens en aanplantingen op concessiegraven in volle grond.mogen enkel geplaatst worden na schriftelijke toelating. De aanvraag wordt ingediend bij het gemeentebestuur. Afwijkingen worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. 

De gedenktekens  op de concessies in het urnenveld en de afdekplaat bij een concessie in het columbarium, kunnen zonder toelating geplaatst worden indien conform de vereisten zoals opgenomen in de artikelen 25 en 26 van dit reglement.  Indien niet aan de gestelde vereisten wordt voldaan, zal het graf beschouwd worden als gewone rij.

Artikel 25 - Gedenktekens op urnenveldgraven

De nabestaanden zorgen voor een gedenkplaat. 

De afdekplaat wordt gemaakt in duurzaam materiaal, bij voorkeur natuursteen.

De afmetingen van de afdekplaat zijn de volgende:

  • Concessies: afdekplaat 50 x50 cm/ dikte 2 cm - uitzonderlijk staan we toe dat - bij een verplaatsing vanuit de oude urnenvelden of het columbarium - de bestaande afdekplaten worden hergebruikt met dien verstande dat ze moeten aangepast worden aan de nieuwe afmetingen 50 x 50 cm. De afdekplaten worden gelijmd op het lessenaarsdeksel.  Vaste opstaande elementen op de afdekplaat zijn niet toegelaten.  Fotokaders worden liggend in de afdekplaat verwerkt, of ze staan als los element op het graf. 
  • Gewone rij: afdekplaat 40 x 40 cm / dikte 3 cm. Vaste opstaande elementen op de afdekplaat zijn niet toegelaten.  Fotokaders worden liggend in de afdekplaat verwerkt, of ze staan als los element op het graf.

Artikel 26 - Gedenktekens voor columbariumnissen

De nabestaanden zorgen voor een afdekplaat

De afdekplaat wordt gemaakt in duurzaam materiaal, bij voorkeur natuursteen.

De afmetingen van de gedenktekens zijn de volgende:

  • Concessies: afdekplaat 40 x 40 cm
  • gewone rij: afdekplaat 40 x 40 cm

Artikel 30 - kransen, bloemen en andere voorwerpen

Kransen, bloemen en andere voorwerpen mogen op de graven in volle grond worden geplaatst.

Op de urnenveldgraven kunnen kransen, bloemen en andere voorwerpen als volgt geplaatst worden:

  • concessies: op de afdekplaat of voor het graf op de steentjes mogen kleine voorwerpen en bloemen geplaatst worden.  Achter het lessenaarsdeksel en opzij aan beide kanten mogen geen voorwerpen noch bloemen geplaatst worden.  Bij niet naleven hiervan, zal de gemeente de bloemen en voorwerpen wegnemen. 
  • gewone rij: op de afdekplaat en op de tegel links en rechts van het graf, kunnen kleine voorwerpen en bloemen geplaatst worden.Op het gras voor en achter de graven mogen geen voorwerpen noch bloemen geplaatst worden.  Bij niet naleven hiervan, zal de gemeente de bloemen en voorwerpen wegnemen.

Aan de columbariumnissen kunnen kransen, bloemen en andere voorwerpen als volgt geplaatst worden:

  • Aan de muren kunnen kransen, bloemen en andere voorwerpen op de grond ter hoogte van het graf gelegd worden.  
  • Aan de zuilen kunnen kransen, bloemen en andere voorwerpen op de grond ter hoogte van het graf of boven op de zuil geplaatst worden.

Aan de rand van de strooiweide is het toegelaten om kronen en bloemen te leggen.

Grotere bloemstukken en kransen worden enkel toegelaten rondom de graven (volle grond, urnenveld, columbarium) vlak na de begraving/plechtigheid en zullen, van zodra ze verwelkt zijn, worden weggenomen door de gemeente.

Natuurlijke bloemen moeten weggenomen worden zodra zij niet meer fris zijn.  Bloemen uit kunstmatig materiaal mogen niet geplaatst worden in omhulsels, geheel of gedeeltelijk uit breekbaar glas.

Bloemen en planten op de graven en in de daartoe aangeduide zones worden door de nabestaanden onderhouden. Wanneer ze verwelkt zijn, moeten ze verwijderd worden. Bij gebrek hieraan kan de opruiming en het verwijderen van de kransen, potten en dgl. gebeuren door de gemeente.

De gemeente is niet verantwoordelijk voor de op de graven geplaatste voorwerpen.