Terug
Gepubliceerd op 21/09/2021

2021_GR_00104 - openbaar domein - plaatsing ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunning op niet-besloten plaats - advies

gemeenteraad
ma 28/06/2021 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Lawrence Vancraeyenest, derde schepen; Albert Follens, vierde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Sofie De Leeuw, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Cedric Guisson, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Adrian De Weerdt, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Gitte Gijs, raadslid; Vera Hans, raadslid; Axel Guldentops, raadslid; Els Pauwels-Croegaert, raadslid; Katleen De Prins, algemeen directeur; Filip Schramme, adjunct algemeen directeur

Secretaris

Filip Schramme, adjunct algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00104 - openbaar domein - plaatsing ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunning op niet-besloten plaats - advies
Goedgekeurd

Aanwezig

Philippe Muyters, Koen Metsu, Koen Michiels, Lawrence Vancraeyenest, Albert Follens, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Bart Breugelmans, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Cynthia Govers, Goedele Van der Spiegel, René Janssens, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Ellen Stevens, Joost Goris, Cedric Guisson, Goedele Vandewalle, Julien Delarbre, Adrian De Weerdt, Ann De Cleyn, Sabine Peeters, Gitte Gijs, Vera Hans, Axel Guldentops, Els Pauwels-Croegaert, Katleen De Prins, Filip Schramme
Stemmen voor 18
Koen Metsu, Koen Michiels, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Albert Follens, Ellen Stevens, Joost Goris, Cedric Guisson, Axel Guldentops, Lawrence Vancraeyenest, Julien Delarbre, Goedele Vandewalle, René Janssens, Cynthia Govers, Brigitte Goris, Sabine Peeters, Els Pauwels-Croegaert, Philippe Muyters
Stemmen tegen 8
Goedele Van der Spiegel, Jeroen Van Laer, Adrian De Weerdt, Bart Breugelmans, Sien Pillot, Ann De Cleyn, Gitte Gijs, Vera Hans
Onthoudingen 1
Peter Verstraeten
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00104 - openbaar domein - plaatsing ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunning op niet-besloten plaats - advies 2021_GR_00104 - openbaar domein - plaatsing ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunning op niet-besloten plaats - advies

Motivering

Argumentatie

Alle wegen in Vlaanderen werden gecategoriseerd. Op lokaal niveau gebeurt dit via het mobiliteitsplan. 

Alle straten in de Collegewijk zijn lokale wegen type 3. Dit betekent dat de hoofdfunctie van de weg ‘verblijven’ is en ‘toegang verlenen tot de aanpalende percelen’ (erffunctie). De verblijfsfunctie primeert op deze weg. De weg kent enkel bestemmingsverkeer, het overige verkeer moet geweerd worden.  Bij lokale wegen type 3 mogen er maximaal 250 pae (personenauto-equivalenten) per uur en per rijrichting verwerken. 

Uit metingen blijkt dat dit aantal ver overschreden wordt voor ondere andere de Jacob de Roorestraat, Omheininglei, Rombaut Keldermansstraat en de Burletlaan en dit op verschillende tijdstippen. De bovengrenzen van het aanvaardbare worden overschreden. Het is duidelijk dat het overgrote deel van het verkeer in de Collegewijk hier niet thuishoort.

Het mobiliteitseffectenrapport opgemaakt in het kader van de nieuwe verkaveling Minerve formuleerde de maatregelen die nodig zijn om de verzadiging van de reeds bestaande wegen te milderen waaronder een ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunning.

Het is de taak van het lokaal bestuur om het overmatig sluipverkeer in de collegewijk efficiënt aan te pakken, met het oog op een veilige en leefbare omgeving. Er werd hiervoor een opstartdossier samengesteld voor een flexibel systeem in de vorm van een ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunning met als doelstelling de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk te herstellen. Er werd een bijkomend reglement opgemaakt.

Dit opstartdossier en bijkomend reglement werden overgemaakt aan de korpschef van HEKLA die hierop een positief advies formuleerde. 

Er werd een DPIA  (data protection impact assessment) of gegevensbeschermingseffectbeoordeling opgemaakt. Uit deze DPIA blijkt dat er rekening wordt gehouden met de aanbevelingen omtrent de bescherming van de privacy en de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot cameratoezicht op de openbare weg. 

De activatie, gebruik en regelgeving m.b.t. ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunningen zal uitgebreid gecommuniceerd worden via zo veel mogelijk kanalen waaronder de sociale media, de website en het nieuwsmagazine van het lokaal bestuur. Er zullen buurtfolders verspreid worden met concrete informatie. De media zal ingelicht worden via persberichten.

De gemeenteraad geeft om bovenstaande redenen een positief advies voor de plaatsing van een ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunning ter hoogte van het kruispunt Jacob De Roorstraat,  Minervastraat, Ernest Staesstraat en Rogier Van der Weydenstraat te Edegem om het probleem van overmatig sluipverkeer in de collegewijk aan te pakken en de leefbaarheid en de veiligheid in de wijk te bewerkstelligen.


Juridische grond

Artikel 35.3.c van de verordening (EU) 2016/679 van het Europees parlement en de raad van 27 april 2016

Er moet een gegevensbeschermingseffectbeoordeling uitgevoerd worden in het geval van stelselmatige en grootschalige monitoring van openbaar toegankelijke ruimten.

Artikel 3, 2° van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s (gewijzigd door de wetten van 12 november 2009, 03 augustus 2012, 04 april 2014, 21 april 2016 en 21 maart 2018)

Deze wet is van toepassing op de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s op niet-besloten plaatsen met als doel overlast:

  •  overlast in de zin van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet, te voorkomen, vast te stellen of op te sporen

  • de naleving van gemeentelijke reglementen te controleren

  • de openbare orde te handhaven

Artikel 5 , §2/1 van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s (gewijzigd door de wetten van 12 november 2009, 03 augustus 2012, 04 april 2014, 21 april 2016 en 21 maart 2018)

Het lokaal bestuur vraagt het advies van de gemeenteraad voor de effectieve plaatsing van vaste camera’s op een niet-besloten plaats. De korpschef van de politiezone zal hierover geraadpleegd worden.

Artikel 2 , §1/s van de wet van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (gewijzigd door  het KB van 19 juli 2018)

De Gemeenteraad kan een administratieve geldboete voorzien in zijn reglementen of verordeningen voor de aangewezen overtredingen van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, bedoeld in artikel 2, begaan door meerderjarige natuurlijke personen of door rechtspersonen.

Raadsbesluit van 16 september 2009
De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid voor de goedkeuring van de aanvullende reglementen betreffende het wegverkeer aan het college van burgemeester en schepenen.

Aanleiding en context

De Collegewijk wordt al jaren geteisterd door sluipverkeer.

Sluipverkeer is oneigenlijk gebruik van het wegennet. Het ontstaat wanneer bestuurders over een foute categorie van weg rijden. Verkeer dat niet in de wijk thuishoort. 

Eerder werden er verdwijnpalen geïnstalleerd. Deze oplossing blijkt echter zeer gevoelig voor schade en vandalisme waardoor deze vaak uit dienst zijn en geen soelaas brengen voor de heersende problematiek.

Met de komst van de nieuwe verkaveling Minerve is een aangepaste ingreep nodig om de mobiliteitsdruk in de omgeving te temperen. 

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Adviezen

Korpschef politiezone HEKLA Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad neemt akte van het opstartdossier.

Artikel 2

De raad neemt akte van het aanvullend reglement in functie van de ANPR toegangscontrole kruispunt Jacob De Roorestraat - Rogier Van der Weydenstraat - Minervastraat - Ernest Staesstraat.

Artikel 3

De raad neemt akte van de DPIA of gegevensbeschermingseffectbeoordeling.

Artikel 4

De raad neemt akte van het advies van de korpschef van politiezone HEKLA.

Artikel 5

De raad geeft een positief advies over de plaatsing van een ANPR-camerasysteem met doorgangsvergunning ter hoogte van het kruispunt Jacob De Roorstraat,  Minervastraat, Ernest Staesstraat en Rogier Van der Weydenstraat te Edegem.