Terug
Gepubliceerd op 23/04/2021

2020_GR_00053 - milieu - uitbreiding van de beheersoverdracht van de gemeente Edegem aan IGEAN milieu & veiligheid voor diverse inzamelingen en voor de exploitatie van het recyclagepark - goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/05/2020 - 20:00 De zitting zal uitzonderlijk plaatsvinden achter gesloten deuren via google Meet, cfr. burgemeesterbesluit dd 14 april 2020. Dit besluit kan u consulteren via volgende link: https://edegem.onlinesmartcities.be/suite-consult/publication/20.0416.8332.5145/detail
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Birre Timmermans, tweede schepen; Lawrence Vancraeyenest, derde schepen; Albert Follens, vierde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Sofie De Leeuw, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Guido Wallebroek, raadslid; Cedric Guisson, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Adrian De Weerdt, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Gitte Gijs, raadslid; Vera Hans, ; Katleen De Prins, algemeen directeur

Secretaris

Katleen De Prins, algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2020_GR_00053 - milieu - uitbreiding van de beheersoverdracht van de gemeente Edegem aan IGEAN milieu & veiligheid voor diverse inzamelingen en voor de exploitatie van het recyclagepark - goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Philippe Muyters, Koen Metsu, Koen Michiels, Birre Timmermans, Lawrence Vancraeyenest, Albert Follens, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Bart Breugelmans, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Cynthia Govers, Goedele Van der Spiegel, René Janssens, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Ellen Stevens, Joost Goris, Guido Wallebroek, Cedric Guisson, Goedele Vandewalle, Julien Delarbre, Adrian De Weerdt, Ann De Cleyn, Sabine Peeters, Gitte Gijs, Vera Hans, Katleen De Prins
Stemmen voor 18
Birre Timmermans, Koen Metsu, Koen Michiels, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Albert Follens, Ellen Stevens, Joost Goris, Guido Wallebroek, Cedric Guisson, Lawrence Vancraeyenest, Julien Delarbre, Goedele Vandewalle, René Janssens, Cynthia Govers, Brigitte Goris, Sabine Peeters, Philippe Muyters
Stemmen tegen 8
Goedele Van der Spiegel, Jeroen Van Laer, Adrian De Weerdt, Bart Breugelmans, Sien Pillot, Ann De Cleyn, Gitte Gijs, Vera Hans
Onthoudingen 1
Peter Verstraeten
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2020_GR_00053 - milieu - uitbreiding van de beheersoverdracht van de gemeente Edegem aan IGEAN milieu & veiligheid voor diverse inzamelingen en voor de exploitatie van het recyclagepark - goedkeuring 2020_GR_00053 - milieu - uitbreiding van de beheersoverdracht van de gemeente Edegem aan IGEAN milieu & veiligheid voor diverse inzamelingen en voor de exploitatie van het recyclagepark - goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Ophalen huisvuil, gft, pmd en snoeihout

De gemeente Edegem haalt het huisvuil, gft, pmd en snoeihout tot op heden op in eigen beheer, d.w.z.  met eigen personeel en eigen middelen. De gemeente kan voor deze ophalingen echter ook beroep doen op IGEAN milieu & veiligheid, die een intergemeentelijke ophaaldienst hebben.

De eigen ophaaldienst van IGEAN startte op 1 januari 2015 met 2 ophaalwagens en 7 medewerkers voor het ophalen van huisvuil en gft in de gemeente Kapellen. Sindsdien kende de ophaaldienst een sterke groei. Vandaag de dag is IGEAN actief in 27 gemeenten en staat zij in voor de ophaling van huisvuil (20 gemeenten), gft (24 gemeenten) en pmd (27 gemeenten). Hiervoor kan IGEAN beroep doen op ca. 100 medewerkers en heeft zij 38 ophaalwagens ter beschikking, waarvan 11 op CNG.
Met de eigen ophaaldienst streeft IGEAN naar een optimale dienstverlening voor de gemeenten en de inwoners. Bovendien houdt IGEAN de kosten voor de ophalingen aan huis voor de gemeenten onder controle.

De beperkte omvang van de eigen gemeentelijke ophaaldienst, gekoppeld aan de aanzienlijke investeringen in voornamelijk rollend materieel  en uitrusting zorgt er voor dat de gemeente minder synergie-voordelen kan realiseren in vergelijking met de exploitatie door IGEAN milieu & veiligheid. Zoals verder zal blijken zullen de exploitatiekosten dalen bij overdracht van deze dienstverlening aan IGEAN milieu & veiligheid. Daarom wenst de gemeente Edegem de ophaling in eigen beheer stop te zetten en beroep te doen op de ophaaldienst van IGEAN milieu & veiligheid. Bij de invoering van de diftar voor restaval tijdens de vorige legislatuur werd er bewust voor gekozen om twee van onze ophaalwagens uit te rusten met het meet- en registratiesysteem dat ook op de IGEAN-ophaalwagens gebruikt werd. Hierdoor kunnen deze twee wagens (resp. bouwjaar 2010 en 2015) nu overgenomen worden door IGEAN milieu & veiligheid.

IGEAN garandeert gedurende heel 2020 de uitvoering van de huis-aan-huis ophalingen zoals ze aan de inwoners via de afvalkalenders werden meegedeeld.

Exploitatie recyclagepark

De gemeente Edegem exploiteert momenteen in eigen beheer het gemeentelijk recyclagepark (ecopark) gelegen aan Kattenbroek 6 te Edegem.

IGEAN milieu & veiligheid heeft sinds 2005 van verschillende gemeenten de exploitatie van het recyclagepark overgenomen. Deze recyclageparken werden één voor één aangepast en (her-)ingericht voor het invoeren van diftar met weging. Heden exploiteert IGEAN milieu & veiligheid 23 recyclageparken voor 25 gemeenten. De exploitatie van het recyclagepark gebeurt steeds in nauw overleg met de gemeente. Toch wordt ernaar gestreefd de exploitaties van de recyclageparken zoveel als mogelijk op elkaar af te stemmen en de werking te uniformiseren. Hierbij gelden dezelfde regels in alle recyclageparken. Dit heeft als voordeel dat er duidelijkheid is voor de burger, maar ook voor het personeel dat hierdoor soepel kan ingezet worden in een werkregio van 6 recyclageparken.

In een intergemeentelijke exploitatie kunnen de inwoners van de gemeente Edegem niet enkel terecht op het recyclagepark Edegem, maar eveneens op de recyclageparken van de andere gemeenten die deel uitmaken van regio zuid (Aartselaar, Kontich, Hove, Mortsel, Lint, Boechout, Borsbeek, Wommelgem en Wijnegem). Hierdoor verhoogt de service naar de inwoner zonder de kosten voor elke individuele gemeente te verhogen. Bij het opstarten van de intergemeentelijke exploitatie is het wel de bedoeling op alle betrokken recyclageparken maximaal dezelfde afvalstoffen met dezelfde sorteerregels toe te laten. Een intergemeentelijke exploitatie streeft immers naar een zo groot mogelijke uniformiteit bij de deelnemende gemeenten. Om die reden zal in aparte raadsbesluiten de bestaande belasting- en retributiereglementen voor verkoop van compostvaten en toebehoren, en voor het gebruik van het recyclagepark door KMO’s en zelfstandigen gelijkgeschakeld worden met de momenteel geldende regeling binnen de volledige regio zuid. Tevens kunnen er optimalisaties gebeuren inzake de openingsuren van het ecopark.

In het verleden heeft ook de gemeente Edegem samen met IGEAN milieu & veiligheid haar recyclagepark aangepast en heringericht voor de invoering van diftar met weging. Met het oog op een mogelijke toekomstige overname van de exploitatie door IGEAN werd in de vorige legislatuur al bewust geopteerd voor de invoering van identieke hard- en software voor onder meer het diftarbeheer en de toegangscontrole. In een volgende stap wenst de gemeente Edegem de exploitatie van het recyclagepark over te dragen aan IGEAN milieu & veiligheid zodat een intergemeentelijke exploitatie en werking mogelijk wordt. Zo kunnen de inwoners van de gemeente Edegem niet enkel terecht op het recyclagepark Edegem, maar eveneens op de recyclageparken van andere gemeenten die deel uitmaken van regio zuid. Hierdoor verhoogt de service naar de inwoner toe zonder dat de kosten voor onze gemeente verhogen.

 

Personeel

Samen met de beheersoverdracht zal ook het personeel van de gemeente Edegem dat werkzaam is in de betrokken diensten (huis-aan-huisophaling en ecopark, samen ecoploeg) worden overgedragen aan IGEAN milieu & veiligheid. Eenzelfde globale jaarlijkse verloning wordt hierbij gegarandeerd.

Hiertoe is er voor elk individueel personeelslid een weddevergelijking opgemaakt, waaruit duidelijk blijkt onder welke voorwaarden het personeelid bij IGEAN kan werken.

  • Alle elementen die deel uitmaken van het loon in Edegem worden opgelijst in een tabel. Al die elementen krijgen een waarde in euro en leiden tot een globaal bruto loon per dag (7,6 u).
  • Ook alle elementen die deel uitmaken van het loon bij IGEAN worden in de tabel geplaatst en krijgen een waarde.
  • De vergelijking leidt ertoe dat het globaal bruto loon per dag (7,6 u) bij Edegem en IGEAN minstens gelijk moet zijn.

De weddevergelijkingen werden op 9 maart 2020 door IGEAN en de gemeente Edegem aan alle betrokken personeelsleden individueel toegelicht.

Het personeelsstatuut van IGEAN milieu & veiligheid is vanaf de beheersoverdracht onmiddellijk van toepassing op alle overgedragen personeelsleden.

Gemeente Edegem en IGEAN zijn gebonden door de Europese Richtlijn 2001/23/EG  inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten betreffende het behoud van de rechten van de werknemers bij overgang van ondernemingen, vestigingen of onderdelen van ondernemingen of vestigingen.

De gemeente heeft met de vakorganisaties een sociaal plan vastgesteld met modaliteiten betreffende de overdracht  van de ecoploeg aan IGEAN dat goedgekeurd is in de gemeenteraad van 31 maart 2020.  Deze modaliteiten zijn gerespecteerd door de  harmonisatie van gelijkwaardige  loon- en arbeidsvoorwaarden.

De overdracht is behandeld in vakbondsoverleg van 24 april 2020 en afgesloten met een protocol van akkoord van 5 mei 2020.

Ontzorging

Als sluitstuk van de overdracht van de inzamelactiviteiten en de exploitatie van het recyclagepark zorgt IGEAN met de afdeling klantenbeheer voor een volledige ontzorging van de gemeente.  Een team van 5 eigen medewerkers, aangevuld met externe ondersteuning voor het luik diftar aan huis, zorgt voor een efficiënte, maar steeds kwaliteitsvolle dienstverlening.

Hierbij moet gedacht worden aan dienstverlening in de meest brede zin van het woord:

•   zij beantwoorden de vragen van uw inwoners met betrekking tot afvalinzameling: van openingsuren en ophaaldagen tot sorteervragen;

•   ze organiseren rondleidingen van schoolkinderen op het recyclagepark;

•   ze zijn de schakel tussen gemeente en ophaaldiensten (zowel de eigen ophaaldienst als onderaannemers) en faciliteren op die manier zowel de opvolging als bijsturing van de planning.

Hiervoor zijn zij  op meerdere manieren te bereiken:

De afdeling klantenbeheer is elke dag telefonisch bereikbaar tussen 8-12 u en 13-16.45 u op het speciale telefoonnummer 03 350 08 14.
Een logisch keuzemenu leidt de beller tot de juiste contactpersoon. Ook buiten de openingsuren informeren we bellers over bijkomende mogelijkheden om hun melding door te geven.

Het nummer 0800 146 46 kunnen inwoners gebruiken voor al hun vragen over de container(s) met chip.

Daarnaast zorgen ze voor een stipte opvolging van vragen die ze via mail (inzameling@igean.be) of via het online contactformulier (www.igean.be/contacteerons) ontvangen.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur geeft in artikel 40 e.v. de bevoegdheden van de gemeenteraad aan.

De statuten van IGEAN bepalen de doelstellingen en de werking van IGEAN milieu & veiligheid.

Aanleiding en context

IGEAN milieu & veiligheid is een opdrachthoudende vereniging waarbinnen enkel gewerkt kan worden met een beheersovereenkomst. De uitvoering van de ophaling van het huishoudelijk afval door de ophaaldienst en de exploitatie van het recyclagepark is maar mogelijk via een beslissing van de gemeenteraad tot overdracht van deze bevoegdheden.

De gemeente Edegem is lid van IGEAN milieu & veiligheid. Met de beslissing van de gemeenteraad van Edegem van 23 mei 2016 werd het verlengingsdossier van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en werden de daarbij horende beheersoverdrachten voor diverse taken en opdrachten bevestigd.

IGEAN milieu & veiligheid is verlengd op de algemene vergadering van 17 juni 2016.

De beheersoverdrachten kunnen ten allen tijde uitgebreid worden.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad keurt de beheersoverdracht van de gemeente aan Igean milieu& veiligheid goed als volgt:

De beheersoverdracht van de gemeente Edegem aan IGEAN milieu & veiligheid zoals opgenomen in het gemeenteraadsbesluit van 23 mei 2016 wordt per 1 juni 2020 uitgebreid met volgende taken en opdrachten:

  1. de selectieve inzameling van huisvuil;
  2. de selectieve inzameling van gft;
  3. de selectieve inzameling van pmd;
  4. de selectieve inzameling van snoeihout en kerstbomen;
  5. de exploitatie van het recyclagepark

De medewerkers die op 31 mei 2020 verbonden zijn aan deze onderdelen van de gemeentelijke dienstverlening worden per 1 juni 2020 overgedragen aan IGEAN milieu & veiligheid, onder de garanties die in de Europese regelgeving vastgelegd werd voor overdracht van bedrijfstakken.

Artikel 2

De raad keurt de overdracht op 1 juni 2020 van volgende voertuigen aan IGEAN milieu & veiligheid goed:

1) Huisvuilwagen DAF (bouwjaar 2010) + toebehoren; nummerplaat 538-BKU; chassisnummer XLRAG75PC0E868225, in de staat waarin hij zicht bevindt voor de prijs van 10 000 EUR

2) Huisvuilwagen DAF (bouwjaar 2015) + toebehoren; nummerplaat 1-LTR-052; chassisnummer XLRAGM4100G066951, in de staat waarin hij zicht bevindt voor de prijs van 90 000 EUR

Artikel 3

Een afschrift van deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd en aan IGEAN milieu & veiligheid, die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersovereenkomst aan IGEAN milieu & veiligheid.