Terug
Gepubliceerd op 15/02/2022

2019_GR_00106 - omgeving - Patronaatstraat zn - parking Hof Ter Linden – zaak der wegen - goedkeuring

gemeenteraad
ma 24/06/2019 - 20:00 Raadzaal gemeentehuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Birre Timmermans, tweede schepen; Sofie De Leeuw, derde schepen; Lawrence Vancraeyenest, vierde schepen; Albert Follens, vijfde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Guido Wallebroek, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Adrian De Weerdt, raadslid; Ellen Van Assche, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Katleen De Prins, algemeen directeur

Verontschuldigd

Cedric Guisson, raadslid; Haileab Fisehaye, raadslid

Secretaris

Katleen De Prins, algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2019_GR_00106 - omgeving - Patronaatstraat zn - parking Hof Ter Linden – zaak der wegen - goedkeuring

Aanwezig

Philippe Muyters, Koen Metsu, Koen Michiels, Birre Timmermans, Sofie De Leeuw, Lawrence Vancraeyenest, Albert Follens, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Bart Breugelmans, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Cynthia Govers, Goedele Van der Spiegel, René Janssens, Rudi Dias, Ellen Stevens, Joost Goris, Guido Wallebroek, Goedele Vandewalle, Julien Delarbre, Adrian De Weerdt, Ellen Van Assche, Ann De Cleyn, Sabine Peeters, Katleen De Prins
Stemmen voor 22
Birre Timmermans, Goedele Van der Spiegel, Jeroen Van Laer, Koen Metsu, Koen Michiels, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Albert Follens, Ellen Stevens, Ellen Van Assche, Joost Goris, Guido Wallebroek, Lawrence Vancraeyenest, Julien Delarbre, Goedele Vandewalle, René Janssens, Sien Pillot, Cynthia Govers, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Sabine Peeters, Philippe Muyters
Stemmen tegen 3
Adrian De Weerdt, Bart Breugelmans, Ann De Cleyn
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2019_GR_00106 - omgeving - Patronaatstraat zn - parking Hof Ter Linden – zaak der wegen - goedkeuring 2019_GR_00106 - omgeving - Patronaatstraat zn - parking Hof Ter Linden – zaak der wegen - goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Omschrijving aanvraag:
De aanvraag betreft de aanleg en landschappelijke inpassing van een nieuwe parking bij Hof Ter Linden en reorganisatie van de omgeving, omvattend:

  • een nieuwe parking met 73 parkeerplaatsen & 4 mindervalidenplaatsen met keerpunt
  • 4 mindervalidenplaatsen
  • een fietsenparking met 12 plaatsen naast de terreinen van de tennis en 10 plaatsen aan de ingang van de scouts
  • een aanliggende wandelstrook met bomen en meubilair
  • een wandelpad naast de muur naar het kasteel van Hof Ter Linden
  • de fietsenparking naast de boerderij
  • de plaatselijke versteviging van de muur tussen scouts en school waarvoor de sloop en verwijdering noodzakelijk is van:
    • het huidige vervallen scoutslokaal en de bomen errond
    • 12 platanen op het veld dat gebruikt wordt door de school (zie plan)
    • een divers aantal bomen op het scoutsterrein (zie plan)
    • een gedeelte van de bakstenen muur tussen scouts en school
    • een gedeelte van de bakstenen muur aan het begin van de muur (de korte knik)

De parking wordt aangelegd ter ontsluiting van het Hof Ter Linden – Fort 5, en de bijhorende herbestemming van kasteel en koetshuizen en bevindt zich naast de dreef van Hof Ter Linden op de terreinen van de gemeente Edegem.

Openbaar onderzoek:

Vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, worden behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.
Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 26 maart 2019 tot 24 april 2019.

Resultaat:

Digitale bezwaren

Schriftelijke bezwaren

Schriftelijk gebundelde bezwaren

Petitielijjst

2

0

0

0

De ingediende bezwaarschriften luiden samengevat als volgt:

  • absoluut verbod om vergunningen af te leveren binnen de grenzen van een beschermd dorpsgezicht.
  • schending van het passief behoudsbeginsel
  • de keerlus van 22,00 meter buiten de zone van 20,00 meter, zoals voorzien in het RUP
  • de totale projectzone is 70,00 meter lang
  • de aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een ankerplaats
  • de voorliggende aanvraag is de tweede vergunningsaanvraag
  • de mogelijke problemen tijdens de uitvoering van de vergunning
  • de onwettigheid van het geldende RUP
  • schade aan de historische parkmuren rondom de oude boomgaard van het scoutsterrein
  • de te verwachten schade aan de wortels van de bomen door drukbelasting, afgraving van de bovenlaag van de bodem
  • de toegankelijkheid:
    • de aanleg van een parking is tevens de aanleg van een belangrijke verkeerstroom
    • de verkeersafwikkeling
    • een slechte plaatsing van de huidige fietsenstalling aan de bushalte en het voetpad aan de Strijdersstraat
  • de veiligheid, orde en hygiëne (sluikstorten)

Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

De gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, en niet over de vergunningsaanvraag.

Standpunt over ingediende bezwaarschriften:

Indien na de realisatie van de parking zou blijken dat er zich terzake een probleem stelt over de veiligheid, orde en de hygiëne (sluikstorten), dan zal het college van burgemeester en schepenen hiervoor de nodige gepaste maatregelen nemen.

In de toelichtingsnota van het RUP werd voorzien in de aanleg van een parking zoals deze thans in de aanvraag werd geconcipieerd. Er kan dus worden gesteld dat het RUP aan een zeer uitgebreid en gedetailleerd plan-MER werd onderworpen en dat hieruit geen resultaten naar voor kwamen die er op zouden wijzen dat er aanzienlijke gevolgen te verwachten waren voor het bestaande bomenbestand en de aanwezige natuurwaarden.

Bovendien werd de vergunningsaanvraag onderworpen aan het bindend advies van het Agentschap Natuur en Bos. De inrichting van deze parking is overeenkomstig met het masterplan Hof Ter Linden. De impact van aanleg is beperkt tot nihil te noemen. Voor de verlichting wordt een ongunstig advies uitgebracht, dit wegens strijdigheid met artikel 10 van het Besluit van de Vlaamse Regering met betrekking tot soortenbescherming en soortenbeheer van 15 mei 2009.

Het probleem van de overlast met fietsen aan de bestaande bushalte en de Strijderstraat is een bevoegdheid van het college.

Juridische grond

Artikel 31 van 25 april 2014 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Aanleiding en context

Op 18 maart 2019 heeft het gemeentebestuur van Edegem, een vraag tot omgevingsvergunning ingediend tot het aanleggen van een openbare parking Hof Ter Linden en het reorganiseren van de omgeving op de percelen, kadastraal gekend onder 1ste afdeling, sectie A, nrs. 107M, 107R, 108P, 108/3B, 179B, 315B en 315A.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad neemt akte van de bezwaarschriften van het openbaar onderzoek over de zaak der wegen, zoals ontworpen op de bijhorende wegenisplannen voor de percelen gelegen aan de Patronaatsraat, en kadastraal gekend onder afdeling 1, sectie A 107 M, 107 R, 108 P, 108/3 B, 179 B, 315 B en 315 A

Artikel 2

De raad keurt de zaak der wegen, zoals opgemaakt door de architect Steven Geereaert, gevestigd te 2600 Antwerpen, op het adres, Belpairestraat 31, goed op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de ‘voorwaarden' vermeld in artikel 3.

Artikel 3

De voorwaarden voor de vergunningsaanvraag worden als volgt gesteld:

  • De volgende opmerkingen, afkomstig van het voorwaardelijk advies van het Agentschap Natuur en Bos, moeten strikt worden nageleefd:
    • Voor de verlichting wordt een ongunstig advies uitgebracht, dit wegens strijdigheid met artikel 10 van het Besluit van de Vlaamse Regering met betrekking tot soortenbescherming en soortenbeheer van 15 mei 2009.
    • Het is aanbevolen om een verlichtingsdossier op te maken, waarbij afdoende wordt aangetoond dat lichtverstrooiing in de dreef maximaal wordt voorkomen.
  • De volgende opmerkingen, afkomstig van het advies van de brandweer, moeten strikt worden gevolgd:
    • Bochten moeten voldoen aan de draaistralen zoals vermeld in het advies.
    • Het draagvermogen moet geattesteerd worden.
  • De opmerkingen van het Agentschap Toegankelijkheid Omgeving, moeten strikt worden opgevolgd.
  • De volgende opmerkingen, afkomstig van de dienst Intergraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen, moeten strikt worden opgevolgd:
    • Er wordt aangeraden om de twee infiltratiegrachten met elkaar in verbinding te stellen.
    • Waar er gewerkt wordt met waterdoorlatende materialen dienen deze in een zo klein mogelijke helling te worden aangelegd.
    • De infiltratievoorziening mag niet lager dan 120 cm onder het maaiveld worden geplaatst.
    • De noodoverloop van de infiltratievoorziening moet boven de hoogste grondwaterstand op 120 cm onder het maaiveld worden geplaatst om drainage bij de hoogste (voorjaars)grondwaterstand te vermijden.