Terug
Gepubliceerd op 15/02/2022

2019_GR_00107 - algemeen bestuur - rapportering organisatiebeheersing - goedkeuring

gemeenteraad
ma 24/06/2019 - 20:00 Raadzaal gemeentehuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Birre Timmermans, tweede schepen; Sofie De Leeuw, derde schepen; Lawrence Vancraeyenest, vierde schepen; Albert Follens, vijfde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Guido Wallebroek, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Adrian De Weerdt, raadslid; Ellen Van Assche, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Katleen De Prins, algemeen directeur

Verontschuldigd

Cedric Guisson, raadslid; Haileab Fisehaye, raadslid

Secretaris

Katleen De Prins, algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2019_GR_00107 - algemeen bestuur - rapportering organisatiebeheersing - goedkeuring

Aanwezig

Philippe Muyters, Koen Metsu, Koen Michiels, Birre Timmermans, Sofie De Leeuw, Lawrence Vancraeyenest, Albert Follens, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Bart Breugelmans, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Cynthia Govers, Goedele Van der Spiegel, René Janssens, Rudi Dias, Ellen Stevens, Joost Goris, Guido Wallebroek, Goedele Vandewalle, Julien Delarbre, Adrian De Weerdt, Ellen Van Assche, Ann De Cleyn, Sabine Peeters, Katleen De Prins
Stemmen voor 25
Birre Timmermans, Goedele Van der Spiegel, Jeroen Van Laer, Koen Metsu, Koen Michiels, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Albert Follens, Ellen Stevens, Ellen Van Assche, Joost Goris, Guido Wallebroek, Adrian De Weerdt, Lawrence Vancraeyenest, Julien Delarbre, Goedele Vandewalle, René Janssens, Bart Breugelmans, Sien Pillot, Cynthia Govers, Ann De Cleyn, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Sabine Peeters, Philippe Muyters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2019_GR_00107 - algemeen bestuur - rapportering organisatiebeheersing - goedkeuring 2019_GR_00107 - algemeen bestuur - rapportering organisatiebeheersing - goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Met ingang van dit jaar, moeten de lokale besturen jaarlijks uiterlijk 30 juni aan het politieke niveau rapporteren over de organisatiebeheersing. Een dergelijk rapport bevat normaliter ook de stand van zaken betreffende de uitvoering van aanbevelingen die voortkwamen uit diverse doorlichtingen. Audit Vlaanderen volgt jaarlijks de realisatiegraad op van hun aanbevelingen.

Daarenboven voorziet het decreet lokaal bestuur in de overgangsmaatregelen dat het bestaand systeem van organisatiebeheersing nog maximaal t.e.m. 1 juli 2019 in gebruik kan blijven. Dat wil zeggen dat vóór die datum, het lokaal bestuur ofwel het systeem van organisatiebeheersing bevestigt ofwel een nieuw systeem van organisatiebeheersing goedkeurt.

Juridische grond

Titel II, hoofdstuk 5 Decreet Lokaal Bestuur dd. 22/12/2017

Bevattende bepalingen over de organisatiebeheersing en de audit.

Artikel 592 Decreet Lokaal Bestuur dd. 22/12/2017

Houdende overgangsmaatregelen inzake het systeem van organisatiebeheersing.

Artikel 24, §1 kaderdecreet bestuurlijk beleid dd. 18/07/2003

Houdende de oprichting van Audit Vlaanderen.

Aanleiding en context

Het algemeen kader van het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de gemeenteraad/OCMW-raad. In zijn zitting van 23/02/2015 en 20/01/2015 besliste respectievelijk de gemeenteraad en de OCMW-raad dat het "traject naar uitmuntendheid", een door de VVSG ontwikkeld totaalconcept voor organisatiebeheersing,- ontwikkeling en kwaliteitsmanagement als kader voor organisatiebeheersing zal gebruikt worden.

Na de OCMW- en gemeenteraadsbeslissing startten de beide besturen aan het eerste deel van het VVSG-model: de zelfevaluatie. Deze oefening startte tijdens het voorjaar van 2015 maar liep vertraging op door wisselingen bij de functie van stafmedewerker.

In het gemeentebestuur werden verschillende sessies georganiseerd met de staf (i.e. diensthoofden) om de 60 vragen van zelfevaluatie te beantwoorden. De resultaten werden door de stafmedewerker verwerkt en teruggekoppeld aan het managementteam. Het managementteam koppelde op zijn beurt hun feedback terug aan de staf.

Binnen het OCMW gingen de managementteamleden aan de slag met de verschillende onderdelen van de zelfevaluatie. Na individueel de vragen te hebben voorbereid, maakte de beleidscoördinator de samenvatting. Deze werd per onderdeel teruggekoppeld aan en besproken op het managementteam.

De zelfevaluatie resulteerde in een opsomming van 122 aandachtspunten. Hieruit werden er 14 prioritaire aan te pakken punten weerhouden.

Daarnaast werd tijdens het najaar van 2016 een thema-audit uitgevoerd door Audit Vlaanderen bij de gemeente Edegem. De thema-audit  heeft betrekking op het instroomproces van medewerkers. Audit Vlaanderen onderzocht hierbij de verschillende stappen van het instroomproces van de behoeftebepaling tot en met de indiensttreding en een aantal procesgebonden randvoorwaarden. Deze audit focuste zich zowel op externe aanwerving als op interne procedures.  De thema-audit hield twee twee doelstellingen voor ogen:

  • Zijn de randvoorwaarden om tot een degelijk instroomproces te komen, adequaat en effectief ingevuld?
  • Verloopt het instroomproces effectief, efficiënt en integer opdat een kwaliteitsvolle invulling van de personeelsbehoefte bekomen wordt?

In het eindrapport werd een aanbevelingentabel met streefdata opgenomen.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad keurt de voortgangsrapportering organisatiebeheersing goed.

Artikel 2

De raad gaat akkoord om het door de VVSG ontwikkelde "traject naar uitmuntendheid" verder te gebruiken als kader voor organisatiebeheersing.