Terug
Gepubliceerd op 15/02/2022

2019_VVB_00007 - Voorstel tot beslissing van raadslid Sien Pillot: Neen tegen Glyfosaat op Edegems grondgebied.

gemeenteraad
ma 29/04/2019 - 20:00 Raadzaal gemeentehuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad; Koen Metsu, burgemeester; Koen Michiels, eerste schepen; Birre Timmermans, tweede schepen; Sofie De Leeuw, derde schepen; Lawrence Vancraeyenest, vierde schepen; Albert Follens, vijfde schepen; Brigitte Goris, schepen / voorzitter bijzonder comité; Peter Verstraeten, raadslid; Bart Breugelmans, raadslid; Jeroen Van Laer, raadslid; Sien Pillot, raadslid; Cynthia Govers, raadslid; Goedele Van der Spiegel, raadslid; René Janssens, raadslid; Rudi Dias, raadslid; Ellen Stevens, raadslid; Joost Goris, raadslid; Guido Wallebroek, raadslid; Cedric Guisson, raadslid; Goedele Vandewalle, raadslid; Julien Delarbre, raadslid; Adrian De Weerdt, raadslid; Ellen Van Assche, raadslid; Haileab Fisehaye, raadslid; Ann De Cleyn, raadslid; Sabine Peeters, raadslid; Katleen De Prins, algemeen directeur

Secretaris

Katleen De Prins, algemeen directeur

Voorzitter

Philippe Muyters, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2019_VVB_00007 - Voorstel tot beslissing van raadslid Sien Pillot: Neen tegen Glyfosaat op Edegems grondgebied.

Aanwezig

Philippe Muyters, Koen Metsu, Koen Michiels, Birre Timmermans, Sofie De Leeuw, Lawrence Vancraeyenest, Albert Follens, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Bart Breugelmans, Jeroen Van Laer, Sien Pillot, Cynthia Govers, Goedele Van der Spiegel, René Janssens, Rudi Dias, Ellen Stevens, Joost Goris, Guido Wallebroek, Cedric Guisson, Goedele Vandewalle, Julien Delarbre, Adrian De Weerdt, Ellen Van Assche, Haileab Fisehaye, Ann De Cleyn, Sabine Peeters, Katleen De Prins
Stemmen voor 27
Birre Timmermans, Goedele Van der Spiegel, Jeroen Van Laer, Koen Metsu, Koen Michiels, Sofie De Leeuw, Rudi Dias, Albert Follens, Ellen Stevens, Ellen Van Assche, Joost Goris, Guido Wallebroek, Cedric Guisson, Adrian De Weerdt, Haileab Fisehaye, Lawrence Vancraeyenest, Julien Delarbre, Goedele Vandewalle, René Janssens, Bart Breugelmans, Sien Pillot, Cynthia Govers, Ann De Cleyn, Brigitte Goris, Peter Verstraeten, Sabine Peeters, Philippe Muyters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2019_VVB_00007 - Voorstel tot beslissing van raadslid Sien Pillot: Neen tegen Glyfosaat op Edegems grondgebied. 2019_VVB_00007 - Voorstel tot beslissing van raadslid Sien Pillot: Neen tegen Glyfosaat op Edegems grondgebied.

Motivering

Indiener(s)

Sien Pillot

Gericht aan

Philippe Muyters

Tijdstip van indienen

wo 24/04/2019 - 23:07

Toelichting

Motivatie

Aanleiding en context

“Vlaanderen kleurt oranje” de titel van een artikel dat verscheen op de website van natuurpunt. 

 Oorzaak van de oranje velden is het gebruik van het omstreden product Glyfosaat dat wordt ingezet om graslanden schoon te vegen voor nieuwe teelten, beter bekend als RoundupDat glyfosaat schadelijk is voor mens en milieu lijdt minder en minder twijfel.

Gevolgen voor de natuur zijn dramatisch.

- Het kan de gezondheid ernstige schade toebrengen. Studies tonen aan dat herbiciden met glyfosaat een hormoonverstorende werking hebben en onze vruchtbaarheid kunnen aantasten.
- Schadelijk voor planten maar ook voor dieren. Het IARC (International Agency for Research on Cancer) klassificeerde glyfosaat als een waarschijnlijk kankerverwekkende stof met lange termijn risico’s voor zoogdieren, waaronder boerderijdieren zoals schapen en koeien. Glyfosaat vernietigt niet alleen de bedoelde onkruiden, maar ook het groen in en rond de akkers. Met alle gevolgen van dien voor de bijen en insecten die op hun beurt voedsel zijn voor vogels. Het gebruik hiervan kent dus grote gevolgen voor natuur en milieu op korte en op lange termijn. De schade aan planten en dieren is reëel en de biodiversiteit staat onder druk.
- Vervuiling van onze waterlopen door afspoeling waardoor de stof verspreid wordt.

Argumentatie

Met de informatie en onderzoeken die gekend zijn is het voor Groen duidelijk dat we in Edegem streng moeten toezien op het gebruik van glyfosaat.

Er zijn alternatieven! De biolandbouw bewijst het keer op keer: Glyfosaat is niet nodig om productief te zijn. De landbouw van de toekomst is gebaseerd op een hoge biodiversiteit, een brede variatie van gewassen en landbouwmethoden en het vermijden van monoculturen, die het ideale recept zijn voor ziekten en plagen. Er zijn zoveel alternatieven mogelijk, dat het zinloos is om de risico’s die met glyfosaat verbonden zijn, te blijven nemen. 

Wij hopen dan ook dat het gebruik van glyfosaat of een andere giftige stof niet de oorzaak is van het dorre veld aan het Dwaallichtjespad. Op 26 maart 2019 vroeg ik aan het bestuur om hier onderzoek naar te doen.

Niet enkel het gebruik van deze giftige stoffen op akkers baart ons zorgen. 

Het is vanaf 19 juli verboden voor niet-professionele gebruikers om nog pesticiden met glyfosaat te gebruiken. 

Concreet moet je dus vanaf dan met alternatieven aan de slag in je tuin, je oprit, terras of stoep. En die zijn er! Borstelen, branden of heet water hebben een uitstekend effect als je mos of andere ongewenste planten wil verwijderen. Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij vind je hierover meer info en tips. www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

De gemeentelijke diensten geven hierin al het goede voorbeeld.

Wij vragen daarom dat de gemeente Edegem het verbod op het gebruik van glyfosaat kenbaar maakt en particulieren en landbouwers informeert over de alternatieven.

Besluit

Artikel 1 

Edegem streeft ernaar een glyfosaat vrije gemeente te zijn, informeert en sensibiliseert hiervoor zijn inwoners.

 

Artikel 2

Edegem streeft ernaar een glyfosaat vrije gemeente te zijn, informeert en sensibiliseert hiervoor zijn landbouwers. 

In een nieuwe erfpacht- of consessieovereenkomst voor gronden van de gemeente wordt het verbod op glyfosaat vermeld.